ИЗЈ: Свјетски дан безбједности хране

Поводом обиљежавања Свјетског дана безбједности хране, који се обиљежава 7. јуна, из Института за јавно здравље Црне Горе, истичу да храна за исхрану људи мора да задовољи два елементарна услова; да буде здравствено безбједна и нутритивно вриједна.

Здравствено безбједна храна је она храна која не садржи микробиолошке, хемијске, нити физичке контаминенте и која након конзумирања неће довести до поремећаја здравља.

Генерална скупштина Уједињених нација установила је Свјетски дан безбједности хране 2018. године. То је један од новијих датума у “Календру јавног здравља”. Основни циљ обиљежавања Свјетског дана безбједности хране је да се подигне свијест о овом важном јавноздравственом проблему, јер најновији подаци указују да се сваког дана око 1 600 000 људи разболи због здравствено небезбједне хране, те да  сваког дана око 340 дјеце млађе од 5 година умре од болести које се преносе храном и конзумирањем здравствено небезбједних намирница и оброка.

Основни начин за превенцију болести које се преносе храном је поштовање хигијенских процедура и протокола у раду са храном. Управо овогодишња тема, „Стандарди о безбједности хране спашавају животе“, скреће пажњу на стандарде у производњи хране. Болести које се преносе храном погађају једну од 10 особа широм свијета сваке године, а стандарди који се односе на здравствену безбједност хране нам помажу да осигурамо да је оно што једемо безбједно.

Вриједност трговине храном је 1,6 милијарди долара, што је отприлике 10% укупне годишње трговине на глобалном нивоу. Због здравствено небезбједне хране губитак је 95 милијарди долара. Безбједност хране је пресудна, не само за боље здравље и сигурност хране, већ и за квалитет живота, економски развој, трговину и међународну репутацију земље.

Климатске промјене доприносе распрострањености опасности изазваних здравствено небезбједном храном.

Микроорганизми отпорни на антимикробна средства могу се пренијети директним контактом између животиња и људи или кроз ланац исхране и животну средину. Процјена је да 700 хиљада људи широм свијета умре због инфекција проузрокованих микроорганизмима отпорним на антибиотике.

Добра хигијенска пракса у свим сегментима прехрамбреног и пољопривредног сектора помаже смањену настанка и ширења болести проузрокованих здравствено небезбједном храном.

Едукацијом о здравственој безбједности хране се повећава информисаност потрошача, они се уче да праве, праве изборе, подстичу и захтијевају сигурније снабдијевање храном. Зато свако треба да преузме активну улогу у превенцији болести које се преносе храном, а Свјетски дан безбједности хране пружа прилику да се информишете и укључите.

Улога Института за јавно здравље Црне Горе у области безбједности хране је веома значајна. Осим што је успоставио лабораторије које су оспособљене за велики број акредитованих метода анализа хране и воде, Институт за јавно здравље Црне Горе, организује и КУРСЕВЕ ХИГИЈЕНСКОГ МИНИМУМА за запослене који раде са храном.

Курсеви имају за циљ повећање нивоа знања запослених о хигијени и безбједности хране и зато нису само законска обавеза, него су и одлична превентивна мјера у спријечавању настанка болести које се преносе храном, саопштавају из Института за јавно здравље Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here