СОХН: Усвојен извјештај о раду предсједника Општине и органа локалне управе

Извјештај о раду предсједника Општине и органа локалне управе за 2022. годину изазвао је дугачку расправу.

Поједини одборници хвалили су резултате, па је Тамара Вујовић скренула пажњу на улагања у манифестације, спортке клубове,  градска предузећа, Дневни центар, Дворану Парк, Ализ за напуштене псе и Спортски центар, подршку разним удружењима, повећање социјалних давања, али и ангажовање предсједника Општине на рјешавање питања проблема Болнице Мељине, Института Игало и трајектне линије Каменари – Лепетане.

Вујовић је уз похвале критиковала пасивност локалне управе на санирању појединих степеништа и објеката у Старом граду попут палате Буровина, некадашњег хотела Рудник, као и зграде старог Градског ресторана и поставила питање даљег управљања кућом Лафоретс и фотографијама које се тамо налазе, даљом судбином тврђаве Шпањола, сугерисала да се кућице из парка Боке уклоне и изразила наду да ће НВО Млади Роми коначно добити просторије.

Одборник Лучић запажа да се у резултатима осјећа промјена власти на државном нивоу од 30. августа 2020. године. Он сматра да би локална управа морала да обавља строже контроле трошења средстава из буџета. Лучић се осврнуо на позитивне резултате 54. Празника мимозе, али је критиковао недостатак анализе кад се Празник, као и љетња сезона заврше. Такође, критику је упутио и на превелик број запослених у локалној управи и градским предузећима и позвао на оптимизацију и рационализацију броја радних мјеста. Затражио је повећање броја припадника у службама за инспекцијски надзор и комуналној полицији и сугерисао да је Служби заштите треба помоћи када год затраже.

Одборник Лучић се осврнуо да изградњу канализационе мреже у Кутском пољу и заштититу водоизворишта Опачица. Казао је да се у овом насељу преко 150 септичких јама прелива у подземно језеро, који представља велики резервоар питке воде. Сматра да би од значаја било интензивирање изградње секундарне канализационе мреже, како би се водоизвориште сачувало.

Сарадњу МЗ Баошићи са кабинетом предсјеника Општине похвалио је одборник Цвјетковић као предсједник ове МЗ.

Одборници ДПС-а Владимир Косић и Боривој Вуковић упутили су критике на резултате локалне управе и скренули пажњу на бројне пропусте попут објекта вртића на Савини, чије се опремање одужило, затим клизишта Канли куле, недовршеног пројекта Постројења за пречишћавање отпадних вода, шеталишта у Игалу, што у извјештају, како је казао Косић, стоји као позитивни резултат. Сматра да, упркос обукама запослених у предузећима који се баве управљањем водних ресурса, Херцег Нови има катастрофално стање у овом сектору. Критиковао је рад менаџера општине, али и запитао када је ријеч о истраживању Секретаријата за културу и образовање, које су то потребе младих. Сматра да је Мјесна заједница Игало реализовала мали број пројеката, а за Секретаријат за екологију и енергетску ефиканост рекао је да служе као „законски филтер да се пресусмјере средства до Чистоће“. За ФК Игало је рекао да је почео са лошим резултатима откако се у управу умијешала политика.

На његову критику надовезао се Боривој Вуковић, који је истакао да у извјештају о раду предједника Општине и локалне управе мора да стоје много већи пројекти од уградње јавне расвјете. Скренуо је пажњу да још увијек нема школе у Игалу, аутобуске станице, вертикалне комуникације Шквера и Старог града, да пројекат санације клизишта Канли куле стагнира, да поједини фестивали прошле године нису оправдали огромна улагања, да локална управа не сарађује добро са актуелном Владом, што се може видјети на примјеру Института или трајекта. Питао је докле је стигла реконструкција базена Института и додао ад вјерује да тај пројекат неће бити завршен.

Одговарајући на критике и сугестије одборника, предсједник Катић је казао да је локална управа успјела у реализацији равномјерног развоја општине. Појаснио је да су пројекти у мјесним заједницама финансирани искључиво од средстава са њихових рачуна. Локална управа има у плану обнову ужег центра града, али пошто је ријеч о монументалној цјелини, за сваки пројекат потребни су конзерватроски услови, који се дуго чекају. За санације појединих степеништа у току је рјешавање имовинско-правних питања. Катић је указао да бројне проблеме које изазивају сами и звођачи радова, због отезања реализације бројних инфраструктурних пројеката, а на многим тендерима није било понуђача.

Питање школе у Игалу има приоритет, подсјетио је Катић и додао да се огромно вријеме улаже у тај пројекат, али да Општина нема надлежност, већ Влада. Пројекат је тренутно код главног државног архитекте, који оспорава власништво над земљиштем, док локална управа покушава да читав процес убрза.

Када је ријеч о базену Института, проблем представљају мањински акционари, односно проблем око њиховог учешћа у финансирању тог пројекта. Катић сматра би град требало да почне да ради на пројекту изградње олимпијског базена у о квору објеката провредног развоја, који ће бити грађени у околини Спортског центра и будуће аутобуске станице, а за шта је захтјев за финансирање послат Министарству финансија.

Подсјетио је да је пројекат санације клизишта Канли куле кандидован још 2016. године и да је истраживање завшено, те да је на тендеру изабран извођач који ће радити санацију.

Другу фазу санације и реконструкције шеталишта у Игалу, уколико садашњи извођач настави са овако спором динамиком, радиће друга фирма.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here