Отворено писмо медицинских сестара и техничара Института Игало премијеру и министрима

Медицинске сестре и техничари данас свуда у свијету обиљежавају Међународни дан указујући на значај те професије. У многим здравственим установама данашњи дан  обиљежен је уз коктеле и уручивање награда најбољим медицинским сестрама и техничарима док  њихове колеге у  Институту „Др Симо Милошевић“ 12. мај дочекују без иједне плате зарађене у овој години. Управо на данашњи дан када се промовише ово занимање, из Института су упутили отворено писмо премијеру Дритану Абазовићу и министрима здравља и финансија Драгославу Шћекићу и Александру Дамјановићу.

-Медицинске сестре и техничари Института Игало Вам се захваљују на  данашњи дан.    Хвала што поштујете и разумијете наш рад.  Хвала што држава брине о својим пацијентима.  Хвала што сте стали и помогли у рјешењу наших проблема. Нисмо примили пуне четири плате. Да ли су Ваша дјеца гладна? Наша јесу. Да ли су Вам дјеца на екскурзији? Е па наша нису. Хвала што смо скоро пет мјесеци гладни, што морамо да мислимо на наше зарађене плате. Хвала на свему и надамо се да вам  неће требати помоћ нашег особља, јер само тако можете саосјећати са нама и пацијентима којима треба рехабилитација, наведено је у отвореном писму медицинских сестара и техничара Института Игало.

Тијана Тодоровић, медицинска сестра у Институту казала је да данашњи дан дочекују у не баш добром расположењу, многи и гладни у ишчекивању сада већ пете плате.

-Наша прича је испричана много пута уназад неколико година. Свима је познато у каквој смо ситуацији а циљ нам је био да се баш на данашњи дан обратимо надлежнима и апелујемо не би ли се огласили и кренули у реализацију обећања која су нам дата, казала је Тодоровић и истакла да у Институту раде цијеле породице а да је реалност да међу њима има гладних. 

Како је рекла, у тешким условима такође раде и њихове колеге у Болници  Мељине.

Нермин Луковић је поручио да је, упркос тешкоћама са којима се суочавају запослени, поносан што је дио колектива Института, који је бренд Црне Горе.

Он је упутио апел премијеру и ресорним министрима да авансом који је најављен, намјенски исплате све заостале зараде запослених како би зауставили осипање кадра. 

– Искрено се надам да ће бити мјеста за рјешавање проблема Института  што хитније, јер, Институт је свима вриједан, поручио је Луковић.

Међународни дан медицинских сестрара и техничара обиљежава се у знак сјећања на датум рођења Флоренс Најтингел, која се борила за унапријеђење професије и права жена. Њеном заслугом сестринство је  признато као професија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here