АСП: У уговору за продају Института Игало нема антикоруптивне клаузуле

Институт „ДР Симо Милошевић“

Мањинско-техничка влада је крајем прошле године на правно индикативан начин наставила приватизацију Института „Др Симо Милошевић“ у Игалу, без постојања бизнис плана за инвеститоре и без извјештаја о процјени вриједности те компаније, а на бази застарјелог информативног меморандума и нацрта купопродајног уговора из 2018. године, који нема чак ни антикоруптивну клаузулу, показују подаци у посједу Акције за социјалну правду (АСП).

-Нацрт купопродајног уговора припремали су правни савјетници бивше владе Демократске партије социјалиста (ДПС), која је тендер покренула 2018., да би га двије године касније прогласила неуспјелим, а суштина антикоруптивне клаузуле јесте да се уговор сматра ништавим, уколико је закључен уз кршење антикоруптивних правила. Ниједан приватизациони уговор бивших ДПС влада, којима су бројни домаћи ресурси и фирме распродати у бесцјење, није имао ове клаузуле, а изгледа да није био ни у фокусу мањинско-техничке владе, иако њен премијер, макар у јавним наступима, истиче борбу против корупције, истиче се у саопштењу АСП.

Из те невладине организације су додали да нацрт купопродајног уговора даје могућност купцу да, уз сагласност владе, може продати, отуђити или установити терет над дијелом или имовином компаније у цјелости, што му у пракси може обезбиједити добијање кредита кроз успостављање хипотека над вриједном имовином Института.

-Тиме би купац фактички могао да финансира инвестициони програм, умјесто да донесе свој новац. Социјални програм траје три године, након чега купац има потпуну слободу колико радника да задржи. Нови колективни уговор за запослене Института већ дуго се не доноси, па у покренутом приватизационом процесу треба тражити директне разлоге зашто се то не чини, док је нацртом уговора предвиђена и арбитража у Бечу по правилима Међународне трговинске коморе. Савјет за приватизацију и капиталне пројекте је, на упит о правном основу по коме је одлучено да се наставе преговори за продају државних акција у Институту, АСП-у доставио пресуду Управног суда, којим је поништено рјешење ранијег Савјета за приватизацију из маја 2020. године о неуспјелом тендеру за продају 56,4 одсто акција компаније, казали су из АСП.

Они су поручили да је управни спор покренуо Конзорцијум Филберт и Виле Оливиа, који су уложили приговор.

-Управни суд није довео у питање право тендерске комисије да одбије понуду у свим фазама поступка, али је формално нашао пропуст да се приговор одбија позивањем на члан Уредбе о продаји акција и имовине путем јавног тендера, који се односи на овлашћење да се одбије понуда. Мањинска Влада није искористила право да се жали на ову пресуду Управног суда, макар према ономе што је достављено АСП-у, већ да експресно формира нову тендерску комисију и настави продају са истим Конзорцијумом, иако ни у једном приватизационом пропису не пише да се поступак наставља на основу судске одлуке, а посебно што је у међувремену протекао рок од чак пет година (такође се догодила и корона епидемија, која је помјерила границе туристичких понуда) и нарочито не на бази старог нацрта уговора. Савјет за приватизацију наводи и да, у оквиру тендерске документације, не посједује извјештај о процјени вриједности Института „Др Симо Милошевић“, који се налази на самој обали мора и на изузетној локацији. Последњи финансијски извјештај компаније показује да је последња процјена са краја 2020. године и да је вриједност око 120 милиона еура, поручили су из АСП.

Према њиховим ријечима, тендерска комисија формирана је са девет чланова (Уредбом о продаји акција и имовине путем јавног тендера, старој преко двије деценије, дозвољава се најмање седам чланова), а као њен члан је именована и Заштитница имовинско правних интереса.

-Управо та инситуција је заступала интересе државе на Управном суду, те је потпуно нејасно зашто се њен представник укључује и у доношење одлуке о приватизацији. Институт Игало, са вишедеценијском традицијом туристичко-здравственог лијечења, по коме се Црна Гора препознавала и ван њених граница, тренутно преживљава најтежи период свог постојања, а запослени мјесецима позивају Владу да им помогне и обезбиједи милионску позајмицу за плате. У истом периоду крајем прошле године, када је промптно одлучила да пожури са продајом Института, мањинско-техничка Влада је платила 6,3 милиона еура за луксузне просторије у Подгорици, а за смјештај Државне ревизорске институције, која ће ускоро радити ревизију потрошње из државне касе, закључује се у саопштењу АСП.

Извор: Вијести

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here