Од разорног земљотреса 44 године – да ли се данас поштује сеизмичко инжењерство?

На данашњи дан, 15. априла 1979. године у 7 сати и 19 минута Црногорско приморје је погодио земљотрес магнитуде 7.0 јединица Рихтерове скале, са интензитетом од IX степени Меркалијеве скале, који је изазвао катастрофална разарања на дужини од преко 100 km.

Епицентар земљотреса се налазио у Јадранском мору, између Улциња и Бара, на удаљености од 15 km од обале. У овом земљотресу 101 особа је изгубила живот у Црној Гори и 35 у Албанији.

Страдали су градови: Улцињ, Бар, Петровац, Будва, Тиват, Котор, Рисан и Херцег Нови, а разорено је 250 насеља. Уништен је огроман дио модерних хотелских капацитета у региону, оштећена су 53 здравствена објекта, 570 објеката социјалне и дјечије заштите, 240 школских објеката. Посебно су страдали културно-историјски споменици, који су концентрисани углавном у најугроженијем приморском појасу. Велике штете су биле на путној мрежи – оштећено је око 350 km магистралних и 200 km регионалних путева.

Поводом годишњице разорног земљотреса, Завод за хидрометеорологију и сеизмологију је организовао конференцију “Превенција и припремљеност за земљотрес и могући одговори система”. Циљ конференције је био да се јавност упозна са мјерама превенције, као и припремљености нашег система за евентуални катастрофални земљотрес.

Генерални директор Директората за екологију и климатске промјене у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма Кемал Грбовић је казао да је једно од основних начела прописаних Законом о планирању простора и изградњи објеката да се процес планирања и изградње заснива на начелу смањења сеизмичког ризика, у складу са којим се предузимају мјере у планирању и изградњи за ублажавање посљедица земљотреса.

-Морамо имати и у виду да у урбаним зонама Црне Горе живи 63,23 одсто укупног становништва, док у руралним подручјима живи 36,77 одсто становништва, и да је највећа концентрација становништва у Подгорици и приморским општинама, на подручјима са високим сеизмичким ризиком, истакао је Грбовић.

Добра грађевинска пракса и спровођење прописа веома су битни, па се у државама у којима су земљотреси честа природна појава, а које поштују законитости које намеће сеизмичко инжењерство, са таквом природном појавом потпуно нормално живи и функционише.

-Смањење трошкова при изградњи, неадекватна примјена прописа или њихова погрешна примјена главни су разлози зашто се чак и добро пројектоване зграде могу порушити. Зато је техничка регулатива основ система квалитета у грађевинарству и неопходно је да, након усвајања нових грађевинских прописа који су у изради, сви као систем уложимо значајне напоре како би се они у цјелости примјењивали, казао је Грбовић.

Сјећања на изгубљене људске животе и енормну материјалну штету вјечита су опомена на све што долази, закључио је Грбовић, те је веома важно да сви заједно, као друштво, познавањем правила и стварањем што бољих превентивних мјера утичемо на смањење штета од катастрофа какав је земљотрес.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here