У Црној Гори обиљежен „Дан здравља“

Kанцеларија Свјетске здравствене организације у Црној Гори, у сарадњи са Министарством здравља и Институтом за јавно здравље обиљежила је 7.април – Свјетски дан здравља, под слоганом „Здравље за све“.

Ове године УН специјализована агенција за здравље обиљежава и свој 75 јубилеј. Тим поводом представници СЗО и здравственог система Црне Горе указали су на важност заједничког дјеловања у креирању и спровођењу здравствене политике с циљем унапријеђења здравља свих грађана.

Министар здравља Драгослав Шћекић истакао је значај овог датума и поручио да здравље мора бити приоритет.

-За Министарство здравља и здравствени систем Црне Горе ово је веома значајан дан јер желимо да пошаљемо поруку грађанима да сваки дан треба да буде „Дан здравља“ , обзиром да нема већег приоритета од очувања здравља и ово је прави тренутак да позовемо наше грађане да воде рачуна о свом здрављу, како би избјегли неке нежељене последице по своје здравље. Драго ми је што смо сви заједно, са различитих нивоа здравственог система, узели учешће у обиљежавању данашњег „Свјетског дана здравља“ и тиме дали свој допринос са циљем пружања квалитетне здравствене услуге за наше грађане, поручио је Шћекић.

Поводом обиљежавања Свјетског дана здравља, dr sci med Мина Брајовић подсјетила је да је 7. април дан када је ступио на снагу Устав Свјетске здравствено организације и по први пут у историји здравље је препознато као људско право.

-Обиљежавање 75-те годишњице постојања и рада СЗО прилика је да се подсјетимо на  импресивне резултате рада СЗО. У протеклом периоду, продужено је очекивано трајање живота на глобалном нивоу за 27 година. Развијене су и администриране вакцине против великих богиња, дјечије парализе и малих богиња, које су помогле да се смртоносна и тешка заразна обољења искоријене и ставе под контролу. „Листа “ резултата је дуга, али најважнија лекција је да само уједињени у дјеловању за боље здравље за све на темељу широког партнерства, науке и солидарности можемо пружити одржив одговор на постојеће и нове изазове по здравље и добробит грађана. Док данашњи дан обиљежавамо под слоганом “Здравље за све”, за велики проценат свјетске популације то је само апстрактни појам будући да 30% популације нема доступност есенцијалним здравственим сервисима, закључила је шефица СЗО канцеларије у Црној Гори.

Др Игор Галић, директор Института за јавно здравље Црне Горе истакао је да под слоганима „Удахни здравље“ и „Здравље за све“ , желе посебно да укажу на важност имунизације, превенције и очувања здравља грађана.

-Право на здравље је основно људско право, а „Здравље за све“ је концепт који предвиђа да сви људи имају добро здравље за испуњен живот у мирном, просперитет и постизање стања потпуног физичког, менталног и социјалног благостања. У складу са  тим неопходно је радити континуирано на побољшању здравља и благостања становништва као и смањивању здравствене неједнакости. У том циљу је неопходно спроводити мјере за јачање и заштиту здравља, превенцију болести и побољшање здравствене писмености. За остварење овог циља неопходни су квалификовани здравствени радници који пружају квалитетну услугу усресређену на људе; као и мотивисани креатори политике посвец́ене улагању у универзалну здравствену покривеност, закључио је др Галић.

Прим. др Данило Јокић, директор Дома здравља Главног града, истакао је да је право на здрваље је основно право сваког човјека.

-Нажалост, као љекар могу рећи да је велики дио свјетске популације принуђен да бира између здравља и основних животних потреба. Ипак, морам истаћи да су напори СЗО управо усмјерени на то да сви грађани свијета буду у могућности да равноправно учествују у остваривању права на здравствену заштиту, навео је др Јокић.

Поводом обиљежавања „Дана здравља“ у главном граду Црне Горе за заинтересоване грађане организовано је мјерење притиска и шећера у крви, одређивање индекса тјелесне масе, али пружени су и савјети за здраву исхрану и здраве стилове живота. Овај дан је био прилика и да грађани добију драгоцјене информације од компетентних здравствених радника о важности и бенефитима имунизације против COVID-a19, али и других озбиљних обољења која се могу спријечити вакцинацијом. Такође, поједини грађани и грађанке су били вакцинисани на лицу мјеста, док је велики број посјетилаца искористио доступност локалних љекара и заказао вакцинацију и консултације код свог изабраног доктора у Дому здравља, као и код епидемиолога из Института за јавно здравље Црне Горе.

Свјетски дан здравља организован је у склопу серије догађаја за промоцију имунизације у Црној Гори уз драгоцјену подршку Владе САД-а усмјерену на јачање националних капацитета за припремљеност и одговор на ванредне ситуације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here