Представљен Акциони план за реконструкцију Постројења и колектора

У просторијама Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови, данас је представљен Акциони план за реконструкцију Постројења за пречишћавање отпадних вода и обалног колектора Јошице-Мељине. План ће бити реализован етапно кроз израду пројектне документације и избор извођача радова.

Ријеч је о изузетно обимном раду на 200 страна, Групе инжењера за имплементацију пројеката  фирме Водинг-92 доо из Београда, који су изнијели техничка рјешења у циљу отклањања оштећења на колектору и недостатака на Постројењу у Мељинама. Након исцрпног рада на терену у протеклих 100 дана и сажимања детектованих пропуста  и утврђивања техничких рјешења, инжењери сарадници свих профила са великим професионалним искуством урадили су Акциони план. Јуче je Друштво усвојило документ, са одређеним роковима дјеловања, казао је извршни директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре Милан Зарић:

– Ангажовани су инжењери који предводе тимове из области машинства, грађевинарства, хидрологије, електротехнике, екологије, који су од новембра прошле године радили на овом документу, који има тежину научног рада. Акциони план представља водиљу шта даље радити на отклањању највећих проблема на колектору, у дијелу  гдје је оштећен и исправити лоша пројектна рјешења на Постројењу. План ће и званично бити усвојен на првој сједници Одбора директора Друштва, чији је члан Ранко Кишић, присутан на састанцима експерата, а укључени су и технички директор Водовода и управник Постројења. Требамо да завршимо Постројење и да отклонимо највеће проблеме на колектору да би имали технички пријем и колектора и Постројења.

Драгољуб Кос, Милан Зарић, Ранко Кишић

Зарић констатује да откада је пројекат реализoвала њемачке компанија Далем, а овјерила фирма из Подгорице у то вријеме, а они га ревидовали – ни један од тих пројеката до данас није завршен.

– Сматрамо да је то неодрживо и зато је рађен Акциони план активности како би коначно преузели кораке у правом смјеру и довели до завршетка један и други пројекат.

Морам да изразим задовољство, јер ми коначно немамо више никаквих непознаница, када је у питању Постројење и колектор. Све што је досада рађено и све што смо покушали  да урадимо неким званичним путањама, гдје су били странци провели смо се као „боси по трњу“. Поред тога што је то до сада коштало много, посао би морао да се одради до краја, оцјењује Зарић.

Не може се више чекати постројење је у таквој фази да се мора брзо реаговати.

-Колектор се не може посматрати одвојено, зато што заслањене отпадне воде које долазе са ривијере у постројење, угрожавају биолошку разградњу. Да би воду испуштали у море она мора да буде потпуно безбједна и да њен квалитет задовољава све еколошке стандарде, објаснио је Зарић.

Машински инжењер, члан пројектног тима,који је ангажован испред компаније Водинг-92 у изради Акционог плана Драгољуб Кос је казао да су од новембра радили као тим на детекцији и уочавању проблема на колектору и постројењу:

– Упознали смо се са детаљима, који су проузроковали проблеме и  дјелимично са израдом лоших пројектних документација и рјешења које је као такав пројекат генерисао,као и грешкама и пропустима, који су се јављали током извођења радова. За сваки уочени проблем дато је техничко рјешење кроз Акциони план и рокови за отклањање, за враћање у функционално стање и дата је процјена средстава за отклањање проблема. Рокови су оквирни, зависиће од расписивање тендера, израде пројектне документације, набавке капиталне опреме, која је прилично скупа, а познато је да су дуги рокови испоруке материјала.

Оквирна процјена рокова за завршетак посла на Постројењу је 16 до 18 мјесеци.

За колектор проблем је сложенији. Акционим планом је одређено да се обавља мониторинг система дуж ривијере у року од годину до три и да се крене у посао фазно у циљу отклањања свих проблема на колектору. Приоритет је да се на пумпним станицама дуж колектора на ривијери уграде мјерни инструменти како би се елиминисао продор морске воде у колектор и повећање салинитета отпадних вода. На основу мониторинга се могу пронаћи критичне дионице на којима се јавља продор морске воде. Ту су узроци појаве велике количне морске воде која даље прави проблемe у Постројењу. Важно је истаћи да ће се на пумпним станицама поставити одговарајући уређаји за филтрирање ваздуха, како би се обавило пречишћавање ваздуха те елиминисали негативни утицаји и непријатни мириси, који се појављују, дуж шеталишта и у близини колектора. Приоритетно је да се тај сегмент одради до сезоне, образложио је Кос.

Далеко већа инфилтрација продора слане воде и та количина морске воде која уђе у колектор представља угрожавање биолошког процеса пречишћавања и хидраулички притисак. Циљ је да се вода доведе у стандрадно стање квалитета и да се комплетан систем помоћу СБР танкова, доведе у нормалну функцију и да не дође до ексцеса.

Зарић је потврдио да ће вриједност послова одредити мониторинг и да ће показати колико је тих дионица, које се требају третирати, колико да се промјени шахтова.

-Имамо модерне методе облагања цијеви а да се поново не копа, да се избјегну тешке хаварије, да се не дође у ситуацију да пропадне возило у труп пута. Не би требало шеталиштем да саобраћају возила тежа од пет тона.

Имали смо двије понуде, једну од мађарске компаније да би урадили посао за 2,9 милиона. Компанија која би то радила би морала да да гаранцију на цијели објекат.

Друга понуда односи се на пољску компанију која је дала понуду на 3,2 милиона еура и пет година гаранције. Нико од њих није доставио конкретна рјешења.

Грађевински инжењер хидротехничар, директор компаније Водинг-92, Владимир Оташевић објашњава да је ова компанија на тржишту стручно присутна 30 година и бави се од водоснабдијевања до пречишћавања отпадних вода. 

-Прихватили смо ово крајње озбиљно и да трајно одрадимо све наведено. Поносни смо на рјешења које смо презентовали Акционим планом, сматра Оташевић.

Састанку је присуствовао представник Водакома Твртко Црепуља. Иако је Општина Херцег Нови изашла из система Водакома, он се у овом случају појавио као посредник са KFW  банком, у којој је остало још три милиона нераспоређених средстава за цјелокупан пројекат.  

Зарић је подсјетио да би се 13.марта требало да реализује тендер за прву фазу санације Постројења у вриједности од 670 000  еура, уз претпоставку да се одабере понуђач до краја маја и да радови почну на јесен.

Иначе, цијели посао на реконструкцији Постројења и колектора радиће се етапно, кроз све одреднице и дефинисана техничка рјешења у оквиру Акционог плана, без одступања.  

Подсјећамо, извођач радова турска фирма Ћелтикћоглу почела је радове на колектору 2012. године, а конзорцијум Мас – Гинташ на Постројењу 2014. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here