УМХЦГ: СТУДЕНТИМА С ИНВАЛИДИТЕТОМ ОБЕЗБИЈЕДИТИ БОЉЕ УСЛОВЕ ЗА СТИЦАЊЕ ОБРАЗОВАЊА

Поводом 4. априла, Дана студената Удружење младих са хендикепом Црне Горе (УМХЦГ) указује да студенти с инвалидитетом треба да имају омогућен несметан приступ и боравак на факултету  у току образовања, али и обезбјеђене сервисе подршке како би што већи број особа с инвалидитетом био адекватно укључен у процес високог образовања. Очекују да Министарство просвјете, науке, културе и спорта кроз израду Приједлога новог закона о високом образовању прихвати кључне коментаре и сугестије упућене у току процеса консултовања, а у циљу стварања равноправнијих услова и једнаких могућности за све студенте с инвалидитетом у образовању, наведено је у саопштењу.

Прије свега, установе високог образовања морају бити приступачне особама с инвалидитетом у складу са законом и стандардима приступачности дефинисаним Правилником о ближим условима и начину прилагођавања објеката за приступ и кретање лица смањене покретљивости и лица са инвалидитетом. Иако Закон о високом образовању као услов за лиценцирање установа високог образовања предвиђа обавезну приступачност у претходном периоду су лиценце издате и оним установама које нијесу испуњавале овај услов, што је неприхватљиво. Наставни садржај односно литература треба да буду прилагођени особама с инвалидитетом, а да се приликом њихове употребе и избора садржаја користи искључиво приступ заснован на људским правима.

У том смислу, посебно важно улогу треба имати Агенција  за контролу и обезбјеђење квалитета високог образовања која не би смјела допустити да се на факултетима и даље користе садржаји који на површан, деградирајући и омаловажавајући однос обрађују теме из области инвалидитета и права особа с инвалидитетом.

У овом удружењу сматрају да је у тијела у области високог образовања важно укључити и представнике невладиних организација које имају искуство из ове области.  Број особа с инвалидитетом који уписују  факултет повећао се у последњих пар година, међутим тај број  није ни приближно довољан ако говоримо о броју ученика с инвалидитетом који похађају средње школе. У том смислу, сматрамо да је приликом расписивања конкурса за упис на факултет квота од 1% коју је до сада утврђивала Влада за примјену принципа афирмативне акције недовољна, имајући у виду да се дешава да више студената који имају исти просјек у средњој школи, одлуче се на крају да упишу исти факултет и исти студијски програм, што може бити условљено и архитектонском приступачношћу факултета, због чега сматрамо да би се њеним повећањем доприњело да сви студенти буду равноправнији и имају једнаке стартне позиције у образовању.

Студентима је потребно омогућити похађање практичне наставе на начин који је у складу с њиховим могућностима, и интересовањима чиме ће се на тај начин пружити могућност да стичу радне навике, развијају своје потенцијале како би у будућности били конкурентнији на тржишту рада, наведено је између осталог у саопштењу УМХЦГ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here