Радницима Института подршка представника локалне управе

Локална самоуправа је уз раднике Института “Др Симо Милошевић” и донесена је одлука о формирању комисије која ће пратити и сагледавати ситуацију у овој установи, саопштено је након састанка представника Општине и Института.

Представници Општине и Одборничких клубова Скупштине дају пуну подршку радницима, казао је предсједник СО, Иван Отовић и позвао грађане да се придруже протесту, који ће бити одржан 3. марта на граничном прелазу Дебели бријег.

– Без Института “Др Симо Милошевић” не можемо причати о развоју Херцег Новог, о здравственом туризму, ни о бољем стандарду свих наших суграђана. Поново смо сви заједно у овоме и вјерујем да ћемо доћи до циља, а циљ је одрживост Института, као и да се у догледно вријеме потпише нови Колективни уговор – казао је Отовић.

Иван Отовић, предсједник Скупоштине општине Херцег Нови

Отовић је подсјетио да ће прва тачка дневног реда на сједници Скупштине општине у сриједу бити Информација о Институту “Др Симо Милошевић”, истакавши да их чека дуготрајна борба.

– Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић је 23. фебруара донио одлуку да се формира комисија која ће пратити и сагледавати ситуацију у Институту “Др Симо Милошевић”. Локална самоуправа нема законске надлежности али, као и у случају болнице Мељине, ми ћемо се значајно ангажовати. У тој комисији су чланови свих странака који су у власти на локалном нивоу. Представници политичких партија у локалном парламенту још једном су исказали спремност да пруже пуну подршку јер једино тако можемо доћи до циља – поручио је Отовић.

Предсједница Синдиката Марија Обрадовић казала је да су добили  конкретну подршку локалне управе и да су се усагласили по свим питањима.

Др Марија Обрадовић, предсјендица Синдикалне организације Института

– Локална самоуправа је обећала да ће помоћи да будемо много транспарентнији и јаснији у нашим захтјевима према Влади и држави као већинском власнику. Нама је у интересу да се што прије ријеше проблеми и донесу конкретни резултати. Радницима Института је важна подршака у рјешавању наших егзистенцијалних проблема. Нисмо још примили децембарску плату. Важно је формирање стратегије која ће дугорочно помоћи Институту. Све досадашње иницијативе биле су само краткорочне, условно речено, куповина времена – наводи она.

Влади ће, како је појаснила, послати захтијев да се ријеши право на коришћење земљишта Института и оно постане власништво.

– Продајом дијела земљишта који је условно речено, нама и баласт, уложили у инфраструктуру и побољшали квалитет услуга Института и тиме да се омогући повећање цијена. Неопходно је да се што прије реализује авансна уплата, која би помогла у рјешавању нашег егзистенцијалног проблема – сматра Обрадовић.         

Радници су, како истиче Обрадовић, затечени потезом да се са сједнице Владе повуче одлука о уплати 1, 2 милиона.

– Нисмо тражили државну нити помоћ без покрића, већ авансну уплату. Понадали смо се да ће након позитивног мишљење Агенције за конкуренцију бити само формалност да се на Влади донесе одлука. Свједоци смо да два мјесеца нису била довољна да се договоре о начину уплате и да је потребно додатно вријеме, које радници немају – казала је она.

Подсјећа и да су тражили повећање цијена до 50% јер Фонд здравства од 2009. није мјењао цијене услуга према Институту, а понуђено им је 17%.

– С обзиром на то да је Монстат процијенио инфлацију на 16,8% , тако да повећање цијена од 17% нама никако не рјешава проблем. Сигурна сам да ће менаџмент наставити преговоре , јер нису завршени, тако да вјерујем да још постоји нека шанса да те цијене буду веће, како би могли да рачунамо на додатан приход – закључила је Обрадовић.

Подсјећамо, данас ће бити одржан и збор грађана Института. Позив за сједницу упућен је министрима финансија Александру Дамјановићу, здравља Драгославу Шћекићу, економског развоја и туризма Горану Ђуровићу и директору Фонда здравства Вуку Кадићу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here