Интензивнија сарадња херцегновског и Регионалног водовода у наредном периоду

Foto: Regionalni vodovod

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, са сарадницима, састао се са представницима Регионалног водовода Црногорско приморје предсједником Одбора директора, Зораном Лакушићем и извршним директором Бориславом Иванковића, а било је ријечи о припремама за предстојећу туристичку сезону.

Како је саопштено из Регионалног водовода, на састанку су разматрани начини уредног водоснабдијевања у току наредне туристичке сезоне услијед проблема пада издашности изворишта „Боље Сестре“. Том приликом, руководство Регионалног водовода представило је актуелне проблеме са којима се суочава у раду, у сусрет љетњој туристичкој сезони. Предсједник Одбора директора, Зоран Лакушић је истакао да смо на прагу туристичке сезоне и да се Регионални водовод, као и локални водоводи, интензивно припремају за предстојећу туристичку сезону.

Регионални водовод овај период дочекује са бојазношћу, имајући у виду степен девастације корита ријеке Мораче, усљед експлоатације пијеска, која за директну посљедицу има значајан пад издашности изворишта „Боље Сестре“.

Предсједник Катић и директор предузећа Водовод и канализација Херцег Нови Боро Лучић, исказали су спремност за помоћ у превазилажењу проблема са којима се суочава Регионални водовод.

Директор Водовода Боро Лучић је за РТХН казао, да Херцег Нови има довољно воде, али и велике губитике на водоводној мрежи, који на годишњем нивоу износе преко 70 одсто:

– Није спорно да имамо воде у довољним количинама. Тема састанка са Регионалним водоводом није била да ли ми имамо довољно воде, него да ли има довољно воде Регионални водовод. Са људима из Регионалног водовода имао сам сарадњу и раније, тако да смо све то спојили. На првом официјелном састанку било је ријечи да Херцег Нови дио своје воде дистрибуира и продаје Регионалном водоводу. Ми добијамо преко Конавала  400 литара воде у секунди, а фактуришемо свега 20 до 25 одсто те воде, што значи да имамо велику количину која се губи кроз мрежу. Постоје велики проблеми, који би требало прво да се ријеше, да би могли ту воду да дистрибуирамо. Како стоје ствари постоје реалне могућности за неко заједничко улагање Општине и државе, да не само дистрибуирамо воду према Регионалном водоводу, већ и да ријешимо отворена питања која имамо, навео је Лучић.

Цјевовод и одређени резервоари на мрежи од Каменара до Змијица су у власништву Регионалног водовода.

– Мислим да је и наша дужност, као грађане ове државе да помогнемо када релативно цијело приморје, има проблема са водом. Због експлоатисања шљунка у ријеци Морачи прилив воде у изворишту Боље сестре је значајно опао, чиме се угрожава водоснабдијевање цијелог приморја. До нас је да видимо, које су то техничке могућности које морамо да превазиђемо, оцијено је Лучић.

Надају се позитивном помаку између Регионалног водовода и Херцег Новог, како би се регулисали бројна питања:

– Такође, смо причали и о могућностима да се убудуће не наплаћује вода, која би се добијала из Регионалног водовода према Херцег Новом. Важно је да се обезбиједи довољан притисак и количине воде за комплетан град. Тако да ћемо и ту морати да испитамо који су то све технички проблеми. Надам се да ћемо успјети и заједничким улагањима Општине Херцег Нови и Водовода, у сарадњи са Регионалним водоводом да пребацимо ту воду, коју ћемо добијати од њих, до сваког грађанина, како у будуће не би имали проблема у периоду чишћења тунела на Плату и да рестрикције док траје чишћење, постану прошлост. То је требало да се уради и раније. Надам да ће то све бити дио једног пакета инвестиција и договора са Регионалним водоводом, казао је Лучић.

Он је додао да је то једна велика предност, и да би требало да се што боље искористе све могућности, на чему ће интензивно радити у наредном периоду.  

Имајући у виду чињеницу да од успјешне организације водоснабдијевања Црногорског приморја зависе резултати туристичке сезоне, као и колики је удио прихода од туризма у цјелокупној структури прихода државе Црне Горе, на састанку је исказана обострана спремност да се започета сарадња настави још интензивније у наредном периоду. Резултати туристичке сезоне у знатној мјери опредјељују економску стабилност и одрживост државе Црне Горе, па је самим тим одговорност која водоводна предузећа имају огромна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here