Ухваћен турски држављанин у нелегалном излову морских краставаца

Фото: "Стоп криволову"

Држављанин Турске Е.М. ухваћен је данас у нелегалној активности излова морских краставаца уз помоћ апарата за дисање у рејону Баошића. По пријави на терен су изашли инспектори за рибарство и службеници Граничне полиције Херцег Нови. Е. М је имао комплет опрему за роњење, уз регулаторе ваздуха и пет ронилачких боца, подводну лампу, нож и три велика сака за излов, саопштили су из Грађанске иницијативе «Стоп криволову».

-Лице је успјело да дио улова (око двије вреће) одбаци при изласку из мора, које  нису могле бити извађене, али је у његовом аутомобилу  пронађено око 300 килограма морских краставаца (око 5000 јединки), као и 19 празних канти спремних за складиштење улова који је одбацио. Опрема је одузета, лице предато на даље поступање надлежним службама док је комплетан улов враћен у море, саопштили су из «Стоп криволову».

Фото: „Стоп криволову“

Како даље кажу,  аутомовил је будванских регистарских ознака, регистрован на предузеће «Bilal Sea Food“ DOO iz Budve.

-Наведено предузеће је дозволу за прераду mорских краставаца добило од надлежне управе у нашој земљи, иако је код нас излов морских краставаца забрањен, а како је до тога дошло, није на нама да дебатујемо, али овај део свакако јесте, јер је заиста постало неиздрживо носити се осим са домаћим проблемима криволова, и са тим новим, увозним, јер изгледа домаћег немамо довољно, наводе из ове грађанске иницијативе.

Инспектори су на лице места позвали и надлежну Еколошку инспекцију Управе за инспекцијске послове као и стручна лица из Института за биологију мора Котор, и недвосмислено је утврђено да су обје врсте морских краставаца затечене код прекршиоца на листи заштићених врста, што аутоматски повлачи кривичну одговорност. Из ГИ «Стоп криволову» наводе да је турском држављанину одређено задржавање и  надају се да ће надлежни тужилац квалификовати кривично дјело.

-Сви потребни докази су ту, и заиста се надамо да ће мукотрпни рад који је довео до процесуирања овог лица, бити верификован и адекватном пресудом, која ће, надамо се, бити и прекретница и прави искорак ка жељеним вриједностима, заштити државних ресурса, а да ће страним држављанима бити ускраћена могућност нових подухвата ове врсте, казали су из ГИ «Стоп криволову».

Очекују и да ће надлежни  преиспитати неопходност издавања дозволе за прераду заштићених врста у нашој земљи, колико год страни држављани пружали гаранције да ће прерађивати само увезене морске организме.

4 COMMENTS

 1. Morski krastavci, u Boki Kotorskoj poznatiji kao kacamarinu nisu nikakva plemenita divljač poput panda međeda, lastavica, roda i slično. Šta govori protiv toga da se u Boki Kotorskoj stvore farme u kojim bi se gajili kacamarini, pa potom spravljali kao obrok turistima iz Azije? U Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama Azije postoje ogromne farme za njihovo gajenje. Na internetu ima mnogo video snimaka u vezi kacamarina pod: china sea cucumber harvesting.
  Evo i jednog video snimka: https://www.youtube.com/watch?v=ATxtFxWUKHg

 2. Наведено предузеће је дозволу за прераду mорских краставаца добило од надлежне управе у нашој земљи, иако је код нас излов морских краставаца забрањен.
  Oduševljeni smo :-))

 3. Nije ni očekivati da narod tako brzo progleda i uvidi da se sa farmama morskih krastavaca može ubrati veliki novac.
  Ovja Turčin jeste učinio prekršaj, ali će vjerovatno ostati zapamćen kao onaj koji je Bokeljima otvorio oči da te životinje. sa kojim se narod sprda, mogu da donesu ogromnu ekonomsku dobit!
  Malo kome je u Boki poznato da Kinezi za kilo specijalne vrste morskih krastavaca plaćaju i 3.000 dolara!
  Sigurno da ima razlog da su morski krastavci zaštićeni od izlova. Ali, postoji li razlog ili zakon/propis da se oni ne mogu uzgajati radi konzumacije?
  Gledao sam ribare u HN koji na dnu barke/ribarice ispod pajula drže desetine morskih krastavaca koji im služe kao njeska (mamac) za ribanje. Nemam utisak da je to zabranjeno.
  U ovoj situaciji treba preduzeti pametan potez jer će tek sada nastati izlov morskih krastavaca.
  Usput, izlov morskih krastavaca iz mora je zabranjen – da li je zabranjena njihova konzumacija kako kod kuće, tako i u restoranima i marinama? Jedan moj dobar drug Novljanin mi je poodavno u povjerenju rekao da njegova majka sprema i jede morske krastavce. Ta žena je umrla prije četiri decenije pa se ne može krivično goniti…
  Možete ovdje vidjeti kako stoji sa morskim krastavcima u Hrvatskoj:
  https://profitiraj.hr/s-dalekog-istoka-hrvatima-stigla-unosna-poslovna-ponuda/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here