На Херцегновском зимском салону 34 аутора из Њујорка, Загреба, Београда, Сарајева, Берлина…

Свечано отварање 56. Херцегновског зимског салона, у галерији „Јосип Бепо Бенковић“ у старом граду, биће уприличено у четвртак, 9. фебруара у 18 сати.

Зимски салон траје преко пола вијека, што говори о о истрајности и квалитету једне од најзначајнијих ликовних манифестација у Црној Гори, наводе организатори.

Тема овогодишњег Салона је „Од фигуративног до апстрактног“. Концепт саме изложбе, као и селекције умјетника, у функцији je промоције универзалних ликовних вриједности.

На овом Салону представиће се 34 аутора из земље и иностранства. Поред црногорских, публика ће бити у прилици да види дјела значајних аутора из Њујорка, Загреба, Београда, Сарајева, Берлина итд.

Како објашњава селeктор, Горан Ћетковић, изложена ликовна дјела карактеришу, поред индивидуалности и оригиналности, различити приступи као и стилска одређења.

– Имамо умјетнике који се у свом раду крећу у домену хиперреализма, фантастике, надреализма, експресионизма, концептуалне умјетности до саме апстракције. Највећим дијелом су заступљена сликарска и вајарска дјела изведена у различитим техникама и материјалима. Оно што повезује све ауторе је то што се сви ослањају на оне традиционалне и класичне вриједности које су кроз њихово дјело транспоноване у модерне изразе и форме који прате савремене токове – казао је он..

Може се закључити, како сматра Ћетковић, да је Херцегновски зимски салон због традиције, квалитета и међународног карактера, од изузетног значаја за црногорску ликовну сцену.

Публика ће поставку 56. Салона моћи да погледа до 15. марта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here