Одржан састанак Националне комисије за имунизацију

Без одлагања приступити вакцинацији, не смијемо бити жртве неодговорних одлука када епидемија морбила представља озбиљну пријетњу здрављу најмлађих, поручено је са састанка Националне комисије за имунизацију.

Нико нема право да неодговорним одлукама угрожава здравље и живот дјеце, а статистика о слабим обухватима MMR вакцином у Црној Гори и појава првих случајева морбила у региону, указује на хитну и неодложну мобилизацију свих друштвених чинилаца како би избјегли тешке сценарије какве епидемија може донијети, заједничка је порука са састанка Националне комисије за имунизацију који је данас одржан у Министарству здравља.

Министар здравља Драгослав Шћекић, казао је да је ситуација веома сложена и да држава предузима најургентније мјере како би се сачувало здравље најмлађих . Он је казао да је епидемија морбила практично пред вратима и да више нема времена за одуговлачење и позвао родитеље да што прије вакцинишу своју дјецу, што је како је истакао, и законска обавеза сваког од нас.

– Дјеца не треба да се излажу опасности зато што неко неодговорно поступа, прије свега са непотребним порукама, а онда и недовољном и неквалитетном информисаношћу, слушајући оне који нису упућени, који не познају проблем, већ су ад хоц против нечега, поручио је Шћекић.

Он је навео и позитивне примјере појединих општина и домова здравља са високим процентом вакцинисине дјеце гдје родитељи нису подлегли утицају лажних информација већ су са пуним повјерењем према здравственим радницима одлучили да здравље и безбједност своје дјеце повјере науци а не неутемељеним и непровјереним информцијама.

-У сваком случају, ако грађани, односно родитељи не буду вакцинисали своју дјецу како је законом предвидјено, педијатри односно здравствене установе ће бити дужне да подносе пријаве против неодговорних родитеља, који не воде рачуна прво о својој, а онда и о осталој дјеци. То значи да ћемо имати проблеме у вртићима, у школама, и нажалост можемо довести до тога да наша дјеца имају озбиљне здравствене последице, а о коначном исходу нећу ни да размишљам…зато треба сви заједно да предузмемо мјере како не би дошло до тог исхода, јасан је Шћекић.

Виши консултант за здравствена питања у UNICEF-у др Сенад Бегић, изразио је задовољство због недвосмислене сагласности о значају имунизације за здравље и добробит дјеце која је постигнута током састанка Комисије.

-UNICEF ће наставити да пружа подршку како  локалним заједницама, тако и родитељима, али и министарству здравља и здравственом систему да имунизације као једно од најбитнијих цивилизацијских тековина додатно приближи свим родитељима и њиховој дјеци у Црној Гори.

Свима је  јасна  ситуација у региону. На сву срећу, вирус морбила још није доказан у Црној Гори , тако да и даље имамо  довољно времена да нашој дјеци пружимо адекватну заштиту и учинимо све оно што је до свих нас, дакле не само  здравственог система, него и родитеља и чланова овог друштва, да нашој дјеци пружимо оптималну заштиту против ове јако опасне и веома заразне болести, поручио је др Бегић.

Шефица Свјетске здравствене организације у Црној Гори, др Мина Брајовић подсјетила је да су морбиле високо заразно и смртоносно обољење, које је у току 2018.год однијело 140 хиљада дјечијих живота широм региона Европе.

-Сваки дјечји изгубљени живот је трагедија, за породицу и за читаво друштво и просто нико од нас нема тај луксуз да држи очи затворене и да буде пасиван.

Оваква ситуација се може превазићи и ово обољење се може спријечити ММР вакцинацијом. Ако имамо на уму чињеницу да је у Црној Гори вакцинисано 12,07 процената дјеце рођене 2021.године , мислим да је јасно колико је  ситуација у Црној Гори алармантна. Из тог разлога неопходно је да сви скупа здружено, цјелокупно друштво дјелујемо заједно и да покушамо да ову трку трчимо много брже од самог вируса. То значи значи дјеловање на више колосјека, дјеловање свих сектора, не само здравства и здравствених радника, већ такође и просвјете и правде и цјелокупног друштва, а поготову родитеља. Ради се о проблему који је давно превазишао оквире здравственог проблема. Ово је национални изазов за који решења треба тражити у партнерству, кроз сарадњу и дијалог уз интезиван ангажман локалних власти.  Уколико желимо сретно и безбрижно дјетињство, сваки родитељ треба да донесе одговорну и исправну одлуку, а то је “Вакцинишите своје дијете прије него што буде касно“, поручила је др Брајовић, наведено је у саопштењу Министарства здравља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here