ЗАЛИХЕ КРВИ У ПАДУ, ОСМИШЉЕНА АПЛИКАЦИЈА „ДАРУЈ КРВ“

Ниво добровољног давалаштва крви у прошлој и овој години има тенденцију пада, због чега је осмишљена мобилна апликација „Даруј крв“. Циљ је да се допринесе побољшању искуства давалаштва и помогне Заводу за трансфузију крви у остварењу основне мисије, а то је чување живота и несметано лијечење пацијената.

Директорица Завода за трансфузију крви, др Тамара Шћепановић, казала је да до пада нивоа давалаштва крви у свијету и у Црној Гори дошло јер постоји већи број одбијених потенцијалних давалаца инфицирани корона вирусом или су били контакт обољелог.

„Свјетска заједница се суочава са мањим бројем узетих јединица крви од добровољних давалаца, што доводи до отежавајућих околности у обезбјеђивању довољних количина сигурне крви. Ниво давалаштва у Црној Гори у 2019. години је био 3,1 одсто, прошле године имамо пад нивоа давалаштва на 2,7 одсто и у овој години примјећујемо тенденцију даљег пада. Како пандемија предуго траје и у најави имамо масовну вакцинацију становништва, што ће опет довести до одлагања донација, ми смо у ризику да исцрпимо ове механизме и да угрозимо стабилност националних резерви крви“, појаснила је Шћепановић.

Позвала је све пунољетне грађане да инсталирају апликацију „Даруј крв“ и објаснила да се у свих девет организационих дјелова Завода широм Црне Горе, строго поштују све епидемиолошке мјере и сви потенцијални даваоци ту могу да се осјећају потпуно безбједно.

Генерални директор Директората за дигитално здравље у Министарству здравља, Александар Секулић, казао је да је „Даруј крв“ од изузетног значаја и да је на нивоу свјетских апликација.

Миљан Марковић, један од креатора апликације, испричао је да је у априлу прошле године члан тима учествовао у акцији добровољног даривања крви и из тог искуства је настала идеја да се ИТ рјешењем значајно унаприједи и побољша сам процес давалаштва.

Најважнија је могућност резервације термина за добровољно даривање крви, затим добијање обавјештења које шаље Завод за трансфузију крви и на крају могућност увида у залихе крви на националном нивоу. Надамо се да ће ово рјешење, у овом посебно тешком времену за здравствени систем, значајно допринијети побољшању искуства давалаштва крви и помоћи Заводу у остварењу своје основне мисије, а то је очување живота и несметано лијечење пацијената“, казао је Марковић и позвао грађане да инсталирају апликацију, закажу термин и дарују крв.

Платформа је настала у оквиру Коронатон (Choronathon) такмичења које је у априлу прошле године организовао УНДП у Црној Гори са партнерима и чију је израду логистички и финансијски подржао.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here