Црвени крст Херцег Нови: Највише се постиже удруженим снагама

Општинска организација Црвеног крста Херцег Нови самостално, али и у сарадњи са међународним, државним и локалним службама и организацијама, реализује и планира бројне активности. Недавно су учествовали у завршној теренској вјежби пројекта “Flod and fire“ посвећеној реаговању у случају поплаве, а почетком октобра и на међународној теренској вјежби у случају земљотреса, у оквиру пројекта “Balance”.

Гостујући у програм РТХН, секретарка организације Милена Шћекић, је указала да нас је управо “мајка природа” упозорила како се та знања могу примјенити у пракси.

-Надамо се да неће бити таквих ситуација, али свакако су вјежбе тог типа увијек свима корисне да видимо са чим се можемо сусрести и на који начин можемо једни другима помоћи, јер када је ријеч о било каквој природној непогоди, једна служба сама не може све, нити се то може очекивати, већ је најбоље да се реагује здруженим снагама. То је била прилика да сви заједно покажемо шта можемо, а са друге стране да видимо и евентуалне недостатке, јер је дјеловање у оквиру служби заштите и спашавања нешто што се константно надограђује и усавршава, тако да су нам ове вјежбе показатељ гдје смо тренутно и у ком правцу требамо радити у наредном период.

Веома је жива и сарадња са представницима мјесних заједница, друштвених организација, предузећа, здравствених и установа образовања. На позив представника МЗ Зеленика недавно су обишли лица којима је помоћ потребна и које ће у наредном периоду редовно пратити.

-Та сарадња је нешто што би, из наше перспективе требало да се подразумијева. Свједоци смо да је економска криза све већа и да људи не успијевају да покрију све своје потребе, тако да је јако значајно да једни другима сигнализирамо, изађемо у сусрет лицу које је у незавидној ситуацији изађемо у сусрет и задовољимо макар те основне људске животне потребе. У сталној смо комуникацији са колегама из мјесних заједница, знају да имају слободу да нас позову у случају да негдје ми можемо реаговати. Имамо одличну сарадњу са представници мјесних удружења пензионера, као и са осталим градским службе, међу којима је и Центар за социјални рад. Врло често су и њима руке везане због неких процедура и правила у оквиру система социјалне заштите, али имамо већ успостављен систем да, уколико они не могу, сигнализирају нама да ми пружимо подршку, док се не стекну услови да нека државна или локална институција преузме даљу бригу о одређеном лицу. Поред државних и градских служби јако је значајна сарадња са невладиним сектором и организацијама цивилног друштва, јер када удружимо ресурсе и капацитете у служби онога коме је помоћ потребна можемо постићи много тога, сматра Шћекић .

У сарадњи са мјесним удружењем пензионера Суторина и основним школама „Илија Кишић“ и „Дашо Павичић“ ОО ЦКХН је организовала предавања на тему вакцинације против HPV-а и COVID-a-19, а слиједи  још један круг предавања о HPV, MMR и COVID вакцинацији.

-То је једна од активности која се спроводимо са Црвеним крстом ЦГ и са Институтом за јавно здравље, чији је циљ промоција и унапређење здравља када је ријеч о неким заразним болестима. Ставили смо акценат на школе и мјесна удружења пензионера, одрадили смо двије радионице, а следеће седмице креће други циклус, јер је то нешто на чему треба у континуитету радити.

Осим локалног становништа, веома је значајна помоћ коју Црвени крст пружа избјеглицама, јер је велики број грађана Украјине и Русије нашао уточиште у нашем граду.

-Према евиденцији Црвеног крста Херцег Нови до сада је пријављено 560 лица, од чега су скоро половина дјеца, а када говоримо о одраслима у највећем броју су жене. Обраћају нам се највише са питањима како се пријавити и гдје се регистровати, како се уписати у вртић или школу и како остварити здравствену заштиту и различита права која из Уредбе о привременој заштити коју је усвојила Влада. Имамо ангажовани тим људи, и запослених на пројекту, али и групу волонтера која им пружа помоћ. То су и Руси и Украјинци и то је прави примјер како заједнице треба да помажу једна другу, поручила је Шћекић, и подсјетила да за избјеглице организују учење  језика, као и пружање психосоцијалне подршке.

Посебно рањива категорија становништва су старије и особе са инвалидитетом. Црвени крст Црне Горе организује обуке за геронтодомаћице, а управо је кренуо и нови пројекат психосоцијалне подршке.

-Започели смо имплементацију тог пројекта који има двије компоненте; пружање психосоцијалне подршке путем телефона, јер нисмо увијек у могућности да обиђемо, али је јако битан и макар тај контакт да знају да ће их неко назвати и да могу некога да назову ако им било шта треба. За десет дана креће и група самопомоћи гдје ћемо са старијим лицима и лицима са инвалидитетом заједнички обрађивати различите теме. Имаћемо и госте на тим групама, најчешће здравствене раднике, али и друге који им могу дати одређену информацију или савјет да на тај начин покушамо да им што више помогнемо, а уједно и да их мало вратимо и укључимо у друштвени живот. Групе ћемо организовати једном седмично у просторијама Црвеног крста, просто да их вратимо у заједницу, јер њихов највећи проблем у већини случајева је социјална искљученост, поручује Шћекић.

Црвени крст Херцег Нови је и партнер НВО “Маре маре” у пројекту “Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег Новог кроз едукативне радионице”, а од 29. новембра до 5. децембра ће обиљежити Недељу Црвеног крста, између осталог и литерарним и ликовним конкурсом који је у припреми.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here