Институт Игало обухваћен споразумом о сарадњи медицинских факултета у Фочи и Подгорици

Потписивањем анекса споразума о сарадњи, Институт „Др Симо Милошевић“ укључен је у сарадњу коју већ годинама његују медицински факултети из Фоче и Подгорице. Споразум ће омогућити студентима ових факултета да стичу нова знања у Институту и рјешити хроничну бољку ове установе, недостатак вишег медицинског кадра.

Директор Института др Саво Марић истакао је да ће све три институције имати велику корист, а да ће студенти који буду долазили на праксу имати од кога да науче.

-Договорено је да се мотивишу студенти који заврше Медицински факултет и положе државни испит, да им се даље напредовање омогући у Институту, поготово ако буду заинтересовани за специјализацију физикалне медицине. Имаће могућност и да се запосле, неколико мјесеци као одељенски клинички љекари, да би им касније биле понуђене специјализације, а самим тим ћемо и ми добити кадар и моћи нормално да функционишемо, наводи Марић.

Марић је подсјетио да су у Институту имали проблем незавршеног колективног уговора и коефицијената радника који су били нижи од оних у јавном здравству и информисао да ће уговор који су припремили бити достављен Одбору директора на усвајање, чиме ће коефицијенти коначно бити усклађени.

-Са тим платама које су једнаке са јавним здравством у Црној Гори били би атрактивинији за младе који желе да траже посао у Херцег Новом, поготово у Институту Игало, сматра Марић.

Сарадња два факултета траје дуги низ година, озваничена је, између осталог и 2018. године, а данашњим анексом споразума у ту сарадњу укључен је и Институт „Др Симо Милошевић“, прича за РТХН декан Медицинског факултета Универзитета Црне Горе, Миодраг Радуновић.

– Вјерујем да овај споразум, који смо потписали др Саво Марић, професор Бокоњић и ја, омогућава студентима са Медицинског факултета у Фочи, да овдје обављају дио праксе, да много тога науче од људи који су запослени у Институту и да се направи једна здрава перспектива подизањем квалитета здравствене заштите за све људе који овдје користе услуге, а да студенти понесу одређена искуства, ако буду радили негдје друго, јер имају од кога да науче – сматра он.

Радуновић подсјећа да Факултет физиотерапије у Игалу чува и његује традицију готово као и Универзитет Црне Горе, а од ове године студнетни имају могућност уписа и мастер студија, на одсјеку за примјењену за физиотерапију.

Декан Медицинског факултета Фоча Дејан Бокоњић је казао да је братимљење градова Херцег Нови и Фоча претходило потписивању споразума о сарадњи између Медицинских факултета у Фочи и Подгорици са Институтом Др Симо Милошевић.

-Нама је за наш развој потребан вањски простор и због програма физиотерапије који отварамо и на нашем и на енглеском језику, а са друге стране и за наше студенте на општем смјеру медицине је потребна физијатрија. Jедна од наших наставних база је у Вишеграду, али ово ће нам бити друга наставна база када је ријеч о овој области. Са друге стране, добили смо задатак и од градоначелника Катића, да покушамо да помогнемо двије виталне институције у Херцег Новом, које пролазе кроз период транзиције и проблема. Да помогнемо Институт Игало и Општу болницу Мељине у сваком погледу – и кадровски и на сваки други начин, тако да ћемо се сасвим сигурно паралелно укључити и у ту акцију, јер знам колико је витално за град као што је Херцег Нови да има болницу. Гледаћемо да помогнемо и са нашим љекарима, али и преносећи информацију студентима који завршавају Медицински факултет у Фочи да би овдје могли да нађу и запослење, специјализацију и, ако то заслуже, могућност ангажовања, казао је Бокоњић.

Директор Института др Саво Марић је подсјетио и на значај формирања првог одјељења средње медицинске школе у херцегновској СМШ „Иван Горан Ковачић“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here