ПРИВРЕМЕНЕ БОЛНИЦЕ ЈОШ УВИЈЕК НИСУ ПОТРЕБНЕ

Привремене болнице за лијечење ковид обољелих биће отворене у случају да то буде потребно, казала је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић за Mina news, али за сада још има слободних ковид постеља. Попуњеност болничких капацитета у петак ујутру износила је 61,4 одсто, односно од 850 ковид кревета на секундарном нивоу и у КЦЦГ-у, била су попуњена 522.

Подсјетила је да су повећали капацитете за по 30 ковид постеља у КЦЦГ и у Никшићу, а у Бару и Котору су уградили кисеоничне станице, односно повећан је број мјеста са централним кисеоницима.

-У овом тренутку имамо још непопуњених ковид постеља. Увијек размишљамо корак унапријед и ове постеље које су опредијељене уназад неколико дана, припремане су у претходне двије седмице, закључила је Боровинић Бојовић.

Она је казала да у Црној Гори тренутно има довољно медицинског кадра у ковид болницама премда су у изолацији 22 љекара, 53 медицинске сестре и техничара и 13 немедицинских радника, те свака додатна изолација представља оптерећење за рад.

-У овом тренутку та бројка је још контролисана. Посљедњих дана имамо укључивање и осталих кадрова са других медицинских одјељења у рад да ковид-ом, као што је то случај у читавом свијету.

У Црној Гори је до сада вакцинисано 2 250 особа, а имунизација се одвија по приоритетним групама.

Министарка Боровинић Бојовић је истакла да је за вакцинацију тренутно пријављено више од три хиљаде медицинских радника и да број свакодневно расте. Очекује и да заинтересованост грађана буде још већа јер је циљ достизање колективног имунитета.

На питање какав је став Министарства здравља по питању преласка школа на онлајн наставу, Боровинић Бојовић је одговорила да ће се Институт за јавно здравље тиме озбиљно позабавити и да ће се о томе да ли ће школе прећи на онлајн наставу одређени временски интервал, одлучити истовремено када буде донешена одлука о новим коригованим мјерама.

До пораста броја обољелих од КОВИД-а 19, како је казала Боровинић Бојовић, дошло је не само у Црној Гори, него и у региону и читавом свијету. Главни узрок је непоштовање мјера и појава мутагених форми вируса, које су довеле до пораста броја заражених у читавом свијету.

-Потребно још мало стрпљења, још мало солидарности и искрене јединствености како бисмо превазишли проблем у којем се налазимо, како би сви заједнички, солидарно и најбрже дошли до јединственог циља, а то је здравље свих нас лично, наших породица, пријатеља, кумова, рођака и свих осталих у комплетној заједници, навела је Боровинић Бојовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here