РУРАЛНИ И КУЛТУРНИ ТУРИЗАМ У ЦРНОЈ ГОРИ, СРБИЈИ И ХРВАТСКОЈ

Маслињаци на Луштици

 Вебинар на тему „Рурални и културни туризам у Србији, Црној Гори и Хрватској“ у организацији компаније  Veselinov Tourism Consulting (VTC),  одржан је данас, у оквиру кога су представљени резултати истоимене студије, чији је аутор Никола Kовачевић, консултант за истраживање тржишта и обраду података у агенцији Insight Out.

Поменута студија је за циљ имала процјену потенцијала руралног и културног туризма у све три земље, унапређење будуће сарадње између Србије, Хрватске и Црне Горе и успостављање балканско-регионалне понуде за стране и домаће туристе, преносе медији.

Према истраживању 40% цјелокупног европског туризма чине одређени облици културног туризма који истовремено презентују историјске локалитете, промовишу традицију и доносе приход малим предузећима.

Kултурни туризам представља путовање туриста у циљу посјећивања атракције дестинације као што су умјетнички догађаји, археолошки локалитети, музеји, сајмови и слично, али подразумијева и упознавање живота локалног становништва, локалне гастрономије, посјету селима и упознавање локалних традиција. Учесници вебинара су били представници туристичке привреде Србије, Хрватске и Црне Горе. Директорица Туристичке организације Тиват Даница Бањевић је, између осталог, на панел дискусији говорила на тему: „Искуство туристичких организација из региона током 2020-е и планови за предстојећу сезону“.     

Било је ријечи о плановима, између осталог, у дијелу увезивање културног и руралног туризма на полуострву Луштица у сарадњи са ТО Херцег Нови.

ФОТО: Мориц

Утврђено је да културни туризам снажно доприноси развоју локалних економија, али оно што је такође неопходно истаћи јесте да 90% културних рута у Европи пролази кроз рурална подручја. Због тога је корелација између руралног и културног толико битна за туристичке организације и туристичке агенције.

Kада је ријеч о еко-туризму, неопходно је представити одрживе аспекте и културног и сеоског туризма са референцама на социо-културне, економске и еколошки прихватљиве околности.

Спроведено истраживање показује кључне асоцијације заједничке за све три земље, а то су:Одлична аутентична храна; Историјска мјеста и култура; Активности на отвореном/спокојна и нетакнута природа (и море и копно) и Љубазни и гостопримљиви људи, у 54 одсто испитаника Црну Гору повезује са ‘“мирном и нетакнутом природом“, а на другом мјесту је „одлична аутентична храна“ са 42%. Спортови на води  као четврту асоцијацију са 31%, с обзиром на то да је обала Јадранског мора главна туристичка атракција ове дестинације. На крају, 41% испитаника који би за своје сљедеће путовање изабрали активности на отвореном, такође би изабрали Црну Гору као своју сљедећу дестинацију, подаци су из студије.

На питање шта ће избјегавати приликом избора дестинације на прва два мјеста су небезбједне и дестинације које се фокусирају на масовном туризму, а на трећем мјесту је клише туризам, што значи да ће туристи тражити нове дестинације са традиционалним и аутентичним производима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here