ЛАНАЦ СНАБДИЈЕВАЊА НИЈЕ УГРОЖЕН

Трговци континуирано и ефикасно испуњавају мисију снабдијевања црногорског тржишта. Иако инфлаторна кретања узорокована ратом у Украјини утичу на све, ланац снабдијевања у Црној Гори није угрожен. Брашно као артикал захтијева посебан третман и неопходно је уложити додатни напор да се обезбиједи несметана набавка. Ово је оцијењено на сједници Одбора удружења трговине Привредне коморе, коју је водио предсједник Одбора Јован Лекић, а у фокусу су биле мјере и активности на тржишту у свијетлу глобалних поремећаја због поменуте кризе.

Одбор трговине је позвао на што скорије формирање нове Владе Црне Горе, како би се у сарадњи са ресорним министарством у пуном капацитету реаговало на кључне изазове у области трговине. Држава мора интервенисати у овим ванредним околностима.

Нестабилност и раст цијена су очекивани за наредни период. Глобално постоји јаз у снабдијевању и задовољавању тражње јер многи желе да имају залихе, што може да подигне међународне цијене хране и за 20 процената изнад већ повишених нивоа. Евидентан је раст цијена брашна, житарица и уља на црногорском тржишту, а посебан негативни ефекат ће имати значајно повећање цијена нафтних деривата, што ће се прелити на цијене свих финалних производа.

Упућен је апел да се изнађу алтернативна тржишта за снабдијевање артиклима који у будућности могу постати дефицитарни.

Трговци сматрају да најављено ограничавање цијена појединих производа треба да буде праћено консултацијама Владе са сектором трговине и адекватним субвенцијама које ће покрити разлике између тржишних и лимитираних цијена. Неопходно је да се и даље баштине вриједности тржишне економије и развија институционални оквир који ће допринијети продуктивности и конкурентности привреде. Чула се и оцјена да је недовољно само умањити ПДВ на основне намирнице, већ је то неопходно учинити и за друге прехрамбене артикле, између осталог и на храну за бебе.

Како би Црна Гора била што мање зависна од поремећаја на иностраним тржиштима, потребно је развијати домаћу производњу.

Одбор трговине се придружује грађевинарима у иницијативи да се изнађу могућности како би се цијене у јавним набавкама прилагођавале инфлаторним промјенама на тржишту. Бројни привредници имају огромне губитке јер су обавезни да испоручују робу по цијенама дефинисаним у тендерима које су у међувремену значајно порасле на тржишту.

Трговци су позвали надлежне институције да размотре смањење пореза, приреза, такси и накнада, те олакшају услове за прибављање дозвола и уклањање бизнис баријера. То би допринијело бољој циркулацији производа, што је у инрересу свих.

На сједници је опет размотрена и подржана иницијатива о укидању нерадне недјеље макар током периода јун-септембар, односно љетње туристичке сезоне, или да се омогући привредним субјектима из сектора трговине рад недељом у једној смјени до 15х.

Привредници су позвали на укидање обавезе декларисања производа на Брајевом писму, указујући да иако је била предвиђена само за шампоне и детерџенте веће од пола литра, проширена на велики број производа.
Упозорили су да примјена Правилника који то питање уређује није исплативо, а у многим компанијама није ни могуће.

На сједници је презентована Информација о пословању сектора трговине, те усвојени Извјештај о раду Одбора у 2021. години, као и Програм за текућу годину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here