ДИГИТАЛНА БАЗА ПОДАТАКА О МАСЛИНАРСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ

Маслинарско друштво „Бока“,  креирало је свеобухватну, заједничку базу података о маслинарској производњи у оквиру пројекта „Јачање конкурентности производње маслиновог уља у програмском подручју кроз прекограничну сарадњу Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе – COOPeR (Interreg – IPA CBC).

Након спроведеног анкетирања, прикупљене су информације о произвођачима, засадима маслине, начину узгоја и одржавања, производњи и пласману маслиновог уља, институционалној и стручној подршци, планираним активностима, као и потребама маслинара за даљи развој и напредак ове дјелатности, саопштено је из Маслинарског друштва Бока.

– У Црној Гори је анкетирано више од 30 маслинара и привредних субјеката у маслинарској производњи у Котору, Тивту и Херцег Новом, заинтересованих за учешће у оваквим пројектима. То је основа за прикупљање значајних информација и дигитализацију, могућност активног уноса нових и промјену тренутних података у Бококоторском подрејону узгоја маслине, укључивање других подрејона и примјену на ширем подручју Црне Горе. База, која је оперативна у све три земље од средине децембра прошле године, пружа могућност једноставног прегледа стања у маслињацима у пројектном подручју као дигитални алат за лакше праћење промјена на терену и планирање активности, саопштено је из овог друштва.

Мапирање је, на подручју Хрватске спровела Хрватска господарска комора, а Босне и Херцеговине Господарска комора Федерације Босне и Херцеговине.

-Израда дигиталне базе података о маслинарској производњи, прилагођене цијелом пројектном подручју, осмисли су признати регионалн стручњаци, по методологији и Упитнику за стејкхолдере и мапирање маслињака,  проф. др Мирко Кнежевић, доцент на Биотехничком факултету Универзитета Црне Горе у Подгорици, са својим тимом, успјешно је завршена.

Циљ пројекта је успостављена прекогранична сарадња земаља региона кроз оснивање Центра за маслинарство, у коме ће се спроводити заједничка истраживања на пољу развоја маслинарства и производње маслиновог уља.

-Пројекат је почео је 15.децембра 2020. године и траје двије године. Укупан буџет пројекта износи 884.677,75 еура, док је износ средстава опредијељен за пројектне активности у Црној Гори, 95.586,73 €.

Водећи партнер на пројекту је Град Мостар, док су пројектни партнери Хрватска господарска комора, Институт за јадранске културе и мелиорацију крша, Привредна/Господарска комора Федерације Босне и Хецеговине и Маслинарско друштво „Бока“.

Пројекат је финансиран средствима  фондова Европске Уније, кроз прекогранични програм Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора.

Резултати ове активности биће представљени јавности на предстојећем округлом столу када ће бити дистрибуиран и лифлет са основним подацима о овој активности. По завршетку пројекта, база података остаје у власништву Маслинарског друштва „Бока“ и биће од користи свим учесницима и субјектима у области маслинарства и руралног развоја (маслинарима, научним институцијама, ресорном министарству, локалним управама, привредницима, студентима…).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here