ИБМ: ПРОЈЕКАТ ЗДРАВЕ ХРАНЕ УЗ КАМЕНИЦЕ И МУШЉЕ БОКЕ

У Институту за биологију мора у Котору ускоро би требало да буде формирана лабораторија за узгој каменица, чија истраживања ће бити примјењена на узгајалиштима шкољки на 22 локације у Боки Которској, у оквиру међународног пројекта „Храна за здравље“ (Food4Health).

Пројекат, који  обухвата прекограничну сарадњу Црне Горе са Италијом и Албанијом, реализује се из претприступних фонодова Европске уније и један је од најважнијих пројеката Института за биологију мора Универзитета Црне Горе. На располагању је буџет од 630 000 еура за овај пројекат, који је почео да се реализује 2019. године, информише др Милица Мандић, виша научна сарадница у Институту за биологију мора Универзитета Црне Горе:

– Ми смо до сада направили значајни напредак када су у питању инфраструктурни радови дијела зграде Института за биологију мора, на површини од 260 метара квадратних. Основни циљ пројекта је да се помогне малим и средњим предузећима, из области пољопривреде и рибарства у трилатералном дијелу Црна Гора, Италија, Албанија. Изабрали смо да то буде морска аква-култура, односно, узгој шкољки. Пројектом је обухваћена надоградња дијела зграде Института и формирање нових, модерних лабораторија за узгој каменица и  узгој микроалги, навела је др Мандић.

То је прилично захтјеван процес, с обзиром на пандемију и имајући у виду чињеницу да је зграда Института заштићена, као културно добро.

– Упркос свим препрекама и пандемијским мјерама успјели смо да надоградимо зграду, која ће бити  мултифункционална,што значи да смо одлучили да се усмјеримо на одређене врсте организама, који ће бити узгајани у тој лабораторији. За почетак то ће бити каменице и у сарадњи са нашим узгајивачима, све резултате научних истраживања, које будемо спроводили у будућој лабораторији, директно ћемо да примјенимо у бизнис сектору, односно, на постојећим узгајалиштима шкољки. То смо договорили и кроз бројне састанке, које смо имали са узгајивачима и кроз потписивање Споразума о сарадњи са Удружењем узгајивача шкољки „Марикултура“ из Котора, каже др Мандић.

Недавно је састанку,поред свих пројектних партнера, присуствовао je и финансијски службеник Заједничког Секретаријата ИПА Интерег програма Антонио Агроси (Antonio Agrosi), који је посјетом и провјером „на лицу мјеста“ утврдио ниво напретка који је Институт за биологију мора достигао у реализацији Food4Health пројекта, исказујући изузетно задовољство  спољашњим изгледом зграде:

– Лабораторије су спремне, а слиједи набавка другог дијела специфичне опреме, како би организмима направили услове најсличније природној средини, уз одговарајућу температуру, салинитет и друге услове. У плану је да то  реализујемо до љета, како би лабораторија била отворена, најавила је др Мандић.

Каменица је шкољка, која има природне популације на подручју Бококоторског залива, али је због значајног прелова и нелегалног излова, на ниском нивоу популације и  пријети могуће истријебљење.

– Ми ћемо започети са лабораторијским узгојем млађи каменица, прије свега да бисмо обновили популацију и младе јединке, које узгајамо у лабораторији, касније пренијели на постојећа узгајалишта, у природну средину, гдје ће оне да расту, размножавају се и да обнове природне популације на подручју залива. Законом је одређена минимална величина излова каменица, то је шест центиметара, а испод те величине се не смије нигдје продавати, чак ни узгојене. Дозволе за извоз шкољкаша или других врста морских организама из природних популација је дозвола, коју издаје министарство пољопривреде, навела је др Милица Мандић.

 Док су имали састанке са узгајивачима, према њеним ријечима, потрудили су се да буду једнаки према свима, тако да су позвали све узгајиваче из Боке, а  укупно их има 22, представили су им компелатан пројекат, циљеве:

– Помогли смо им у ове протекле двије године, да се окупе  у Удружење и потписали смо споразуме о сарадњи са свима њима, који су изразили интересовање да буду дио овог пројекта. До сада је потписано 10 споразума о сарадњи за узгајалишта са подручја Которског, Рисанског, Тиватског и Херцегновског залива, тако да ће обухватити цијелу Боку. Надамо се да ће пројекат бити реализован на обострано задовољство, али и на задовољство свих заинтересованих за производњу здраве хране из мора, објашњава Мандић.

Плодове из нашег мора би требало брендирати, а како наша саговорница сматра, требало би конзумирати више производа нашег поднебља.

Мандић подсјећа да је медитеранска исхрана нешто што је нама блиско и нашто би требало да се концентришемо:

– Шкољке како мушље, тако и каменице, имају изузетну нутритивну вриједност. Урадили смо нутритивне анализе меса шкољки  у сарадњи са Центром за екотоксиколошка истраживања из Подгорице. Утврдили смо изузетну хранљиву вриједност шкољки, када су у питању протеини и микро-елементи. Препоручују да се минимално два пута недељно конзумирају или мушље или каменице, чиме се обезбјеђује довољан дневни унос за здравље   важних  микроелеманта, попут селена, цинка, гвожђа и многих других. Што их више користимо, то је боље за наше здравље, оцјењује др Мандић.

Указује да немамо прерађивачку индустрију у овом сектору, јер немамо довољне количине:   

– Производња мушуља на годишњем нивоу износи преко 200 тона. Производња каменица, према подацима Монстата је око десетак тона, што је такође мало. Могло би се радити на преради из сектора рибарства, али  из морске марикултуре тешко, објашњава др Милица Мандић.

Такође, указује да је и предност конзумације свјежих шкољки,  директно са узгајалишта.

– Министарство пољопривреде спроводи редовне анализе меса и анализе воде, поред Института за биологију мора, Специјалистичке ветеринарске лабораторије из Подгорице и Центра за екотоксиколошка истраживања. Ради се озбиљан мониторинг анализе квалитета воде и меса, у складу са европским регулативама, јер се морају обезбиједити основни стандарди, како мониторинга, тако и  хигијенско-санитарних услова на узгајалиштима, у складу са законима, објашњава др Мандић.     

Институт за биологију мора је прије неколико година, предложио брендирање мушуља, на подручју залива. Да бисмо достигли одређене циљеве из Food4Health  пројекта у сарадњи са министарством, поднесен је захтјев за   регистрацију ознаке географског поријекла за мушуље са подручја Боке.

– Након што смо урадили анализе микроелемента и нутритивне анализе шкољкаша, предложили  смо заштиту географског поријекла ових шкољки.  Из министарства смо добили повољне повратне информације да треба наставити са процесом. Надам се да ћемо током наредне године имати и заштићено географско поријекло за мушуље на подручју Боке. Имамо у виду да је Бока посебно подручје у односу на цијели Јадран, са бројним подводним изворима. Значајним количинама кише долази до спирања са копна, те многе хранљиве соли улазе у залив. Бројне притоке врло повољно дјелују на развој шкољки и на здравље цијелог еко система, напомиње др Милица Мандић, поручујући да у Боки имамо нешто врло специфично, јединствено, што морамо заштитити, створити бренд и у том смислу подићи  туристичку  понуду нашег приморја.             

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here