КОСТИЋ: САСВИМ ИЗВЈЕСНО МОЖЕМО ОЧЕКИВАТИ ЛОШИЈУ ТУРИСТИЧКУ СЕЗОНУ

У Црној Гори ове године се сасвим извјесно може очекивати лошија туристичка сезона, него што је то било планирано, оцијенио је предсједник Црногорског удружења привредника (ЦУП) и економски аналитичар, Василије Костић.

-Тешко је говорити о било каквим процјенама и када је ситуација добра, али још теже у колико је супротно. Ипак, интуитивно могу да кажем да се ствари сада већ не одвијају онако како је то планирано, рекао је Костић агенцији Медиабиро.

Како је казао, поред короне, која још увијек није прошла, имамо и поремећен ланац снабдијевања и недовољне количине продукције свјетске привреде, што додатно подгријава инфлациона очекивања.

Он каже да се не може очекивати онај ниво опоравка свјетске економије који је планиран.

-Неминовно је да се путем ефекта преливања све ово одражава на Црну Гору и њену економију. Ми сада, сасвим извјесно можемо очекивати лошију туристичку сезону, него што је то било планирано због догађаја у Украјини, рекао је Костић и подсјетио да у црногорском платном билансу приливи од туризма имају изузетан значај.

-А када они каскају онда имамо могуће генерисан озбиљнији недостатак фискалних прихода, који проузрокује ново задуживање и гору ситуацију него што је до сада била, сматра Костић.

Коментаришући то што се Црна Гора придружила рестриктивним мјерама које је ЕУ усвојила против Русије, он је рекао санкције никада нијесу једносмјерне.

-Тако да ће се санкције ЕУ према Русији одразити и на европску економију, кроз опадање активности, појаснио је Костић.

Говорећи о новом поскупљењу горива, Костић каже да све што се сад дешава у свијету је неизвјесно и утиче на повећање цијена енергената.

-И због тога постоје добри изгледи да се цијене буду кретале на више, односно да расту, казао је Костић.

Он поручује да Црној Гори фали стратешки приступ, односно проактивно дјеловање.

-Ми стално имамо владе које су у ситуационом менаџементу, које стално одговарају на ситуацију, а никако да управљају промјенама, сматра Костић.

Зато би, како је навео, требало много раније донијети један мини инфлациони програм, будући да је било очигледно да постоје услови за континуирани раст цијена пољопривредних производа и енергената.

Он поручује да улога Владе мора бити дјелотворна и ефективна и већ сада би требало да постоји одређени програм који би био усмјерен на сузбијање даљег раста цијена.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here