ЉУБАВ И ИДЕНТИТЕТ – ТЕМЕ РОМАНА „ПОЖЕЛИ ЗВИЈЕЗДУ ПАДАЛИЦУ“ БОСИЉКЕ ПУШИЋ

Дјеца су најдражи саговорници, нису лицемјерни и искварени, већ чисте душе. Управо због тога књижевница Босиљка Пушић ствара за њих, чуло се на промоцији њеног најновијег романа „Пожели звијезду падалицу“, уприличеној у павиљону Градске музике, у оквиру програма 53. Празника мимозе.

Писање о увођењу младих у свијет одраслих веома је изазован задатак, јер тинејџерима нису интересантне књиге за дјецу, а за озбиљну литературу још увијек нису довољно зрели. Новим романом Босиљка Пушић успјела је да одговори на овај задатак.

„Пожели звијезу падалицу“ обрађује бројне животне теме попут другарства, ривалства, нејвјерства, издаје, лагања, насиља у породици, запажа Жана Огњеновић.

– Роман има два паралелна тока који прате садашњи тренутак, школску и породичну свакодневницу младих јунака Тање, Мирка и Јагоша. У флешбековима представљени су занимљиви тренуци из младости њихових родитеља и ближе родбине. Прошли догађаји се преламају са садашњим и заправо садашњица нам нуди разрјешење старих конфликата и поравнање рачуна – наводи она.

Када читалац заклопи странице ове књиге, како је казала Огњеновић, схватиће да је ријеч о роману који говори о двије велике теме: љубави и идентитету.

Иако жанровски нова књига Босиљке Пушић спада у дјечију књиженост, у њој себе могу пронаћи и одрасли, сматра Момир Мићуновић.

– Невјероватном наративном гравитацијом радња и прича проносе се кроз активности 20-ак ликова који су заправо персонофикација свих нас, наших живота, психоппатологија. Када гледате у чему је ослонац ове маестралне приче, на наративна гравитација има један чудесан енергетски потенцијал увлачи вас као неки астероид који има нестабилу путању ка стабилној сфери, у којој желите да што прије дођете до краја, да видите шта ће се догодити – казао је он.

Публициста и књижевница  Оливера Доклестић, осврнула се на школске дане и вријеме када је Босиљка Пушић предавала српско-хрватски језик и књижевност, јер већ тада имала је углед афирмисане пјесникиње.

У предавањима је оживљавала радње и јунаке великих књижевних дјела, као да је сама била њихов актер, присјетила се Доклестић.

– Уз сву слободу књижевног, дакле умјетничког израза, Босиљка Пушић увијек остаје досљедна себи, као педагог, просвјетар да изабере најпогодније ријечи. Без вулгарног и простог, чак и кад мора да употријеби неке ријечи које родитељи зову ружнима, попут псовки. Након толико тога написаног, она је, ипак, у роману „Пожели звијезду падалицу“ иста она студенткиња у студентском дому, у соби гдје су цимерке Тузланке основале „клуб псовачица“ – казала је Доклестић.

Нови роман Босиљке Пушић, запазила је Доклестић, другачији је од претходних, састоји се од 32 поглавља и брзо се чита. Прича је питка, а фабула се открива кроз дијалоге у којима се користе ријечи из свакодневног живота са понеким изразом из локалног говора, типичног за Боку и Нови.

Ауторка Босиљка Пушић присјетила се како је и када настало штиво, захвалила се ученицима ОШ „Милан Вуковић“ и особљу Института „др Симо Милошевић“, гдје је током терапија, на позив наставнице Мире Крулановић, заједно са основцима учестовала у књижевној радионици у оквиру „Арт кварт“ умјетничког кутка.

– Дјеца су ме гледала у тишини широм отворених очију. Сат и по нису мрднули, уздахнули, није нико никога дотакао, питао, шушнуо… апсолутни тајац. Мени је то толико импоновало. Рекла сам: „Боже, још увијек могу да држим дјечју пажњу“ – казала је она.

Промоцију су употпунили ученици ОШ „Милан Вуковић“ читајући одломке из романа и присјећајући се радионице у Институту.

Књигу „Пожели звијезду падалицу“ могуће је купити на шалтеру предузећа Водовод и канализација ДОО, које је финансирало штампање, а сав приход од продатих примјерака намјењен је опстанку Болнице Мељине.

Херцегновска умјетница Босиљка Пушић опробала се у разним видовима умјетничког стваралаштва – имала је преко 15 самосталних изложби, објавила је више романа, књига за дјецу, збирки поезија и кратких прича.

Организатори 53. Празника мимозе су Општина Херцег Нови, Туристичка организација и ЈУК Херцег Фест.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here