УМЈЕСТО У КОНТЕЈНЕРУ ОТПАД У РИЈЕЦИ

Неодговорно одлагање отпада великих трговачких ланаца у Херцег Новом, неријетко значи да се он нађе у ријеци Суторини или дуж јавних површина. Таква слика изазива непријатан осјећај мјештанима и гостима, а значи и додатан посао радницима Чистоће. У више наврата реаговала је Служба за инспекцијске послове, а за овакав прекршај предвиђена је новчана казна од 500 еура.

Највише притужби грађана односило се на нелегално олагање отпада крај објекта Воли у Суторини. Милован Бендераћ, в.д. директора Чистоће, каже да је највећи проблем што се контејнери препуне па вјетар разноси отпад.

– То су контејнери на отвореном, не могу их затворити јер ставе више отпада него што је предвиђено па вјетар понесе картон, најлон и сличне материјале у ријеку. Наши људи морају да сиђу у канал ријеке, тако је било прије три дана када су двије екипе и пословођа чистили отпад и на том послу провели пет сати. Чистили су падине уз канал и канал и учинили да то опед изгледа како треба.

Објашњава да су надлежнима у трговачким објектима указали на проблем и разговарали са њима, те очекују да ће ситуација бити боља.

– Менаџмент ове компаније каже да ће се потрудити да у будуће адекватније одлажу отпад и да ће нас ажурније позивати за одвоз. Надам се да ће наше активности чишћења, па ако треба и њиховог круга око објекта, што је њихов посао, али пристајемо, јер желимо бољу ситуацију.

Замјеник начелнице Службе за инспекцијске послове Дарко Класић истиче да су више пута током прошле године излазили на терен, дјеловали превентивно али и прекршајно кажњавали.

– Више пута смо кажњавали фирму Воли управо због непрописног одлагања отпада јер се често деси да он буде набацан и ако дуне мало јачи вјетар, заврши у ријеци. Потом радници Чистоће морају да уђу у корито ријеке и под отежаним условима извлаче тај отпад, казао је Класић.

Објаснио је да сличан проблем имају и када је у питању објекат „Cash and carry“ у Зеленици, гдје реагују и по пријави те мјесне заједнице али и грађана.

Објаснио је да је висина казне у овом случају 500 еура за правно лице односно 30 еура за одговорно лице.

– Разумијемо да је обим посла већи, да су то фирме које имају доста запослених и гледамо да реагујемо превентивним мјерама, али оне често не могу да се спроведу и долази до санкционисања. Све фирме су дужне да склопе уговор са Чистоћом о начину и времену одвожења отпада и на томе инсистирамо. Уколико се уговор не поштује, Служба за инспекцијске послове излази на терен, сачињава записник и спроводи мјере и санкције у складу са законом, објашњава Класић.

Редакција РТХН је питања упутила и менаџменту компаније Воли те очекујемо и њихове одговоре.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here