КАТИЋ: БОЛНИЦА МЕЉИНЕ МОРА ДА СЕ ВРАТИ У ДРЖАВНО ВЛАСНИШТВО И ДА ОПСТАНЕ

Нове епидемиолошке мјере оправдавају потребу да се поправи ситуација, како у Херцег Новом тако и у Црној Гори, казао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић гостујући у емисији „У четири ока“ РТХН. Истакао је да ће системски, формирањем радне групе која ће се посветити само проблему болнице Мељине, бити ријешен статус ове установе која је изузетно важна за све грађане Херцег Новог али и госте који долазе у наш град.

-Мјере су на снази 15 дана, а потом ћемо видјети шта даље. Јуче смо упутили поново апел, директор Дома здравља и ја, да особе које су позитивне и њихови контакти строго морају да поштују правило самоизолације. Здравствени систем ради у веома отежаним условима, сви грађани морају бити свјесни колики труд здравствени радници улажу да би помогли свима.

Проблем је тежак нарочито у ОБ Мељине гдје је већи број запослених инфициран због чега је упућен апел Министарству здравља, услиједила је посјета министарке, а потом и изналажење начина да се проблем ријеши.

-У комуникацији сам са министарством и министарком, она улаже велике напоре и треба имати на уму да је оптерећен здравствени систем у Црној Гори. Дала је задатак да се покуша пронаћи кадар да се помогне болници у Мељинама. Заједно смо радили са директорицом болнице Мељине, директором Дома здравља и министартвом. Дошло је до помака, а посебно захваљујем др Гузини из Дома здравља који је прихватио да ради још једну смјену у болници Мељине. Нисмо имали позитиван одјек код љекара Института, колико сам упознат, они су били заузети. Контактирали смо и колеге у Требињу, очекујемо да се у наредним данима запосле још један или два љекара у болници Мељине. Позивам младе људе и студенте да се окрену медицини јер нам је сада јасно да је то дефицитаран кадар, казао је предсједник Катић.

СТАТУС БОЛНИЦЕ МЕЉИНЕ

Став је јасан, и Општине Херцег Нови и министарке здравља Јелене Боровинић Бојовић – болница мора да се врати у државно власништво и да опстане.

-Инсистирамо и стално ћемо радити на томе да се ријеши статус болнице Мељине. Она је у стечају, а треба видјети како да држава поврати болницу која је приватизована. Доста је ту ствари одрађено, неке и мимо закона, као што је стављање под хипотеку објеката који су у власништву болнице. Потребна је радна група која ће овај проблем систематски рјешавати не никако „ад хок“. Читава фасцикла попут енциклопедије је пуна терета и оптерећења на објекте болнице. Радна група мораће да то дан, ноћ да „пречешља“ и прегледа.

ОДЈЕЉЕЊЕ КОВИД У БОЛНИЦИ МЕЉИНЕ

Два пута је разматрана могућност да се ковид одјељење отвори у болници у Мељинама или у Институту, али за то нисмо имали кадар. Грађани Херцег Новог сада се, осим у барску и которску болницу, упућују и у цетињску која је одређена као Ковид.

-Упућивали смо допис са нивоа општинског тима да се једно одјељење оспособи за ковид пацијенте у Мељинама или Институту, али су нас информисали да нема услова за то јер нема кадра који би радио такву врсту посла. У болници у Мељинама једно мало одјељење са 4,5 кревета служили као Ковид дио за хитне случајеве. Након што је министарка обишла болнице у Бару и Котору, боља је ситуација, нема толико притужби, макар до мене не долази, када је барска болница у питању. У которској је удвостручен број кревета, а за приморски регион сада је одређена и цетињска болница као ковид па се грађани и ту упућују на лијечење.

ТРЕБА ПОДРЖАТИ МАЛЕ ПРЕДУЗЕТНИКЕ

Мали предузетници нису били предвиђени ниједним сетом мјера помоћи и након неостварене туристичке сезоне, затражили су помоћ како не би морали да затварају просторе и отпуштају раднике. Како је Катић истакао, подржава их у захтјеву да им се обезбједи помоћ.

-Очекујемо министра економског развоја Јакова Милатовића да посјети наш град. Допис малих предузетника прослиједио сам министарству и инсистирао да изнађе начин да се обезбједи подршка и том дијелу сектора, да и они имају право на субвенције јер су морали да отпуштају запослене. То су мањи бутици, продавнице, сувенирнице и слично, а велики предузетници условљавају гашење мале привреде. Видимо да је доста пословних простора празно. Велики је то број породица који ради у овом сектору. И они су, као што у Херцег Новом све зависи од туристичке сезоне, очекивали да нешто успију, али није било сезоне и сада им је потребна помоћ. Мислим да треба да је добију, имају моју подршку и ја ћу се заложити да тако буде.

ВЕКТРА БОКА

Дуг Вектра Боке према Општини Херцег Нови на име пореза на имовину је већи од три милиона еура. До сада ниједан еуро није уплаћен, казао је предсједник Катић.

-Објекти некадашње ХТП Бока су на кључним позицијама у граду. Ни цент није уплаћен. Дуг према Општини када је ријеч о порезу на имовину је око 3 милиона дуга, можда и више. Имали смо у плану поравнање по питању земљишта у Игалу и да на та начин смањимо дуг, али  суд у Херцег Новом није хтио да дозволи поравнање. Ми и даље чекамо. Вектра Монтенегро је у стечају, чекамо да видимо како ће се одвијати ситуација даље. О овом проблему смо причали и са премијером. Мораће се наћи рјешење да се ово пресјече, уговор раскине, држава да преузме, да се намире радници, нађе инвеститор и крене даље.

САРАДЊА СА ВЛАДОМ ЦРНЕ ГОРЕ

Сарадња са Владом Црне Горе је добра, рекао је Катић, а отварају се могућности да се размишља и да се планирају велики пројекти као што је заобилазница око Херцег Новог, премошћавање обала залива, повезивање са Луштицом. Са задовољством је истакао и да су наш град посјетили и премијер и предсједник Скупштине ЦГ и министри. Предсједник је казао и да је оформљена радна група за планирање и припрему изградње школе у Игалу, упућен је допис Министарству просвјете, науке, културе и спорта за рјешавање статуса задужбине у Србини.

-Изградња вртића на Савини, један од ријетких пројеката који је у Херцег Новом финансирала држава, требало би да буде завршен до краја године. Дешавања се редовно прате, а и гдин Лучић, сада вд директор Управе за јавне радове, упознат је са пројектом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here