ОТВОРЕН ХЗС: МАНИФЕСТАЦИЈА КОЈА СЛАВИ ИНДИВИДУАЛНОСТ, КРЕАТИВНОСТ И СЛОБОДУ

Херцегновски зимски салон, једну од најпрестижнијих ликовних манифестација у Црној Гори, отворио је вечерас  у галерији “Јосип Бепо Бенковић”  предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић. Он  је изразио задовољство што су на отварању овогодишњег Херцегновског зимског салона поново окупљени у градској галерији и то на дан када је рођен велики сликар и наш Новљанин Војо Станић.

-Зимски салон и рођендан Воја Станића представљају симболе значаја који Херцег Нови има на ликовној сцени Црне Горе и региона, како када је у питању организација ликовних смотри, тако и када говоримо о умјетницима који су одабрали да им овај град буде дом, мјесто стварања и извор инспирације, наводи Катић.

Како је додао, Херцегновски зимски салон на сјајан начин спаја мудрост кроз пет и по деценија континуираног успјешног трајања са маштом и ставовима младих стваралаца.

-Захваљујући томе, пред нама је респектабилна поставка која пружа увид у разноликост, дух и снагу, који су присутни на ликовној сцени наше земље и региона. Различитост је богатство које нам је потребно, у стиловима, погледима, ставовима уопште, умјетности и животу. Посвећен многоликости 55. зимски салон слави индивидуалност, креативност и слободу, који су темељ конструктивног дијалога у култури, а самим тим и опстанка и развоја виталног и отвореног друштва, рекао је Катић.

Зимски салон окупио је 21 умјетника из Црне Горе, БиХ, Србије и Сјеверне Македоније који су представили 59 радова. Жири у саставу: Илија Мартиновић, Анита Шимић и Војислав Килибарда нису имали нимало лак задатак. Одабрали су најбоље, а по њиховој оцјени то су: Зоран Обреновић, Сандра Ђурбузовић и Зоран Петрушић.

Образложење жирија је саопштио његов предсједник, Илија Мартиновић, казавши да је жири радио савјесно и заједнички донио одлуке о наградама.

Првонаграђени аутор је Зоран Обреновић за радове „Колијевка“ и „Пророци“. Ову одлуку су опредијелили мекоћа израза тврдог даниловградског мермера и многострука асоцијативност ових дјела.

Сандра Ђурбузовић заслужила је другу награду за радове „Лични Исус два“ и „Црногорац – анђео љубави“. Награду смо додијелили мотивисани храброшћу и смјелошћу ауторке, која посматрачу оставља простор за озбиљно размишљање.

Трећерангирани аутор је Зоран Петрушић за оба цртежа, перфектно изведена, јаком цртачком техником са снажним и актуелним порукама.

Мартиновић је, осим награђенима, упутио честитке свим учесницима овогодишњег салона, јер су, како је казао, успјешно одговорили на тему „Многоликост“ кроз најразличитије изразе и послали, свако на свој начин, снажне, ангажоване поруке о времену у којем живимо.

Како је казао селектор овогодишњег салона мр Ирвин Масличић, када се налазите у Херцег Новом морате се са поносом присјетити херцегновске умјетничке школе, њених славних професора и ђака.

-Они су постали извор и трајање ликовне традиције, али и узор свим генерацијама, јер како је рекао Војо Станић – „умјетничка школа је била академија у античком значењу те ријечи”. Умјетнички амбијент Херцег Новог, његова ширина и традиција, окупља и афирмише умјетнике из различитих крајева и одвија се у континуитету, рекао је он.

Како даље наводи, то свједочи и 55. Херцегновски зимски салон који је својом концепцијом у фокус ставио умјетнике који се својим изражавањима представљају различитим стиловима и техникама.

-За овогодишњу селекцију пресудан је био критеријум квалитета и тежња да се постигне извјесна многоликост умјетничко истраживачких опредељења и могућност увида у ликовно стваралаштво Црне Горе и региона, казао је Масличић.

Директорица Јавне установе Музеј и Галерија Славица Божовић казала је да је Херцегновски зимски салон  ове године захваљујући преданости селектора магистра Ирвина Масличића задржао регионални карактер.

-Сам назив изложбе „Многоликост“  проистекао је из селекторове идеје да на салону буду представљене различите ликовне технике као што су цртежи, слике, мозаици, скулптуре , комбиноване технике и дигитална умјетност  као и различити стилови почев од   хипереализма па све до апстракције. Селекцију карактерише  генерацијска разноликост  умјетника са акцентом на умјетнике млађих генерација, казала је Божовић и истакла да учесници салона указују на развој савремених  тенденција у умјетности  уз паралелно његовање традиције простора са којих потичу.

-Ослобођен херметички  и текста који збуњује, Масличићев салон отвара врата истинским љубитељима умјетности. Богатство различитости даје печат квалитету ове изложбе у којој свако може пронаћи пандам свог умјетничког духа и емоције, казала је Божовић и нагласила да стручни жири за додјелу награда није имао нимало лак задатак.

-Али с обзиром на то да и сами стварају умјетност кроз призму свог промишљања и умјетничког доживљаја донијели су одлуку о најбољим радовима, закључила је Божовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here