ВУЈОВИЋ: ИНИЦИЈАТИВА ЗА СМЈЕНУ ВЛАДЕ ЈЕ ИЗДАЈА НАРОДНЕ ВОЉЕ

Данашња иницијатива за гласање о неповјерењу Владе, није у потпуности неочекивана за Демократску Црну Гору, казала је посланица Тамара Вујовић гостујући у емисији „У четири ока“ РТХН. Она је изнијела став да је то, по мишљењу Демократа, издаја изборне воље народа и кукавичлук.

-За нас то представља издају изборне воље народа. Данас су сви потписници иницијативе потрудили, превенствено УРА, да нам објасне да је то један најлогичнији, најлегитимнији потез, да ће се на тај начин одблокирати процес уласка у ЕУ, да ћемо имати бесплатан роминг и остале интересанне аргументе. Ни роминг, па чак ни убрзавање процеса придруживања ЕУ нису били основни приоритети за 208 000 људи које је 30. августа гласало искључиво са жељом да ДПС не учествује у креирању било каквих одлука везаних за државу. Оно што смо гледали од њих 30 година – повећавање етничке дистанце, дискриминација, злоупотреба, лоше приватизације , томе су грађани рекли не. За нас је тешко помислити и повјеровати да ће ДПС, који је потписник иницијативе и чији ће гласовити бити важни, гласати за промјене у правосуђу и на примјер за Закон о поријеклу имовине а он се практично односи на неке од њих и треба директно да истражи имовину неких од њих.

Како истиче, ДПС и даље биљежи пад резултата на локалним изборима и грађани и даље изражавају неслагање са њима.

-Ово „мјешање карата“ за нас је увођење ДПС-а на мала врата и снажно смо против тога. Мањинска Влада коју подржава и ДПС је издаја изборне воље народа и то не сматрамо ни политички коректним, па чак ни уставном категоријом. Познаваоци права кажу да мањинска влада није у корелацији са појединим члановима Устава, а посебно оним који каже да се не може признати власт која не произилази из слободне воље грађана на демократским изборима.

Др Вујовић је истакла да ако дође до мањинске Владе, не очекује да она буде стабилна. Сматра да су избори једино чисто рјешење за излазак из овакве политичке ситуције али да представљају трошење времена и енергије и одвлачење од фокуса у којем је економско оснаживање грађанина.

-Мислим да смо у Скупштини донијели неке револуционарне ствари, храбре, као што је Европа сад, за који је потребан темељан рад, стабилност свих сегмената у систему. Нисмо се сада надали овоме јер је сада вријеме када требамо економски оснажити грађанина, извући га из националних прича, кренути у економску и моралну обнову. У изборном процесу и кампањи изгубили би доста времена и енергије која нам је потребна за остваривање свега овога што смо планирали. Потребно је појачање и реконструкција Владе у оквиру постојеће већине и уз придруживање партија мање бројних народа, што је свакако била наша тежња. Што се тиче Демократске Црне Горе, она учествује у изборима у свим градовима, бори се за сваког грађанина, видјећемо како ће се све одвијати, али ако су избори рјешење, зашто да не.

Како је казала, преседан је и за анале, да потпредсједник експертске Владе у којој једини партиципира од политичара, подноси иницијативу за њено рушење.

-А онда каже и да ако иницијатива не прође, он остаје на тој позицији до 2024. године. Зато није чудо што је премијер поднио иницијативу за његово разрјешење. Очекујем по неком моралном коду да то потпредсједник сам уради.

Објашњава да је знаковита била и данашња конференицја за новинаре СНП који су истакли да неће бити 41. што је сасвим извјесно, али је упитно хоће ли бити на неком од 45. мјеста па на више.

-Сви смо у претходном периоду могли бити пресудан 41. глас, али нисмо се водили математиком. Сада видимо да је математика ипак постојала.

Подсјетила је да су приликом потписивања меморандума након избора тражили да се у текст дода и да такво обједињавање не подразумјева неку ближу везу или сарадњу са ДПС.

-Први смо исказали сумњу и били на стубу срама зашто смо против таквих, прокламованих вриједности, али управо изостанак те реченице је нама личио на „појас за спасавање“ бившег режима. Тада смо били демантовани, да тако не стоји, да то не може бити и недуго затим видимо да су потписници меморандума поднијели иницијативу за интерпелацију Владе.

Како објашња, након дугогодишњег партијског једноумља, створена је вишепартијска већина, експерстка Влада и било је реално подвући црту и анализирати у којем сегменту је потребно направити одређена побољшања те су с тога и предлагали реконструкцију Владе.

Подсјећамо, посланици Грађанског покрета УРА и опозиционих партија (ДПС, СД, СДП, Либерална партија, албанске странке) иницирали су данас гласање о неповјерењу 42. Влади Црне Горе. Како се наводи у иницијативи, коју је потписао 31 посланик, сматрају „једним од основних постулата савремене демократије“ да се Влади провјери подршка у парламенту.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here