КВАЛИТЕТНО СВЈЕЖЕ МЕСО ИЗ ДОМАЋЕ МЕСАРЕ – УКУСНО ПЕЧЕЊЕ НА ТРПЕЗИ

САВРШЕНО ПЕЧЕНО МЕСО ЗА ПРАЗНИЧНУ ТРПЕЗУ

Сарма, домаћи сир и пршут, руска салата, разни колачи и торте неприкосновени су „владари“ празничне трпезе. Ипак поред свих ових јела и делиција, печење заузима посебну мјесто на трпези. Било да је јагњеће, телеће или свињско, одабир доброг парчета свјежег меса и правилан начин припреме су пресудни да ли ће месо бити мекано, укусно и сочно. Сложићемо се да је најједноставније када се месо испече у професионалним пећима за ту намјену, али припрема печења код куће има своје предности и посебне празничне чари.

Трифун Маровић, координатор за контролу квалитета готових јела у AROMA и CIТY маркетима и CОNТО дисконтима предлаже неколико лаких и једноставних трикова који ће вам помоћи  да печење буде сочно и укусно.

Један од најважнијих трикова је зачинити или маринирати месо дан прије термичке обраде. Јагњетина, због своје специфичне ароме се „слаже“ са многим зачинима, па се тако може зачинити са наном, ренданом кором од лимуна, мајчином душицом, рузмарином, а ту је неизоставан и бијели лук. Треба помијешати зачине по жељи, убрусом посушити месо те добро утрљати зачине и замотати у фолију. Тако зачињено месо оставити 24 сата да одстоји у фрижидеру. Јагњетину не треба солити раније, а најбоље је то урадити непосредно прије печења. Телеће месо се може маринирати са смјесом од маслиновог уља, рузмарина, мљевеног коријандера, те додати со и бибер. Маринаду добро утрљати и месо замотати у стреч фолију или ставити у посуду са поклопцем па оставити у фрижидер да преноћи. На тај начин ће се месо сјединити са ароматичним биљем. Свињско или прасеће месо уколико је са кожицом обавезно посушити убрусом,  зарезати на пруге и у њих ставити бијели лук и со. Неки кувари препоручују да се месо прије печења премаже сирћетом (које током печења испари) јер се на тај начин масноћа боље истопи. За које год месо се одлучите зачини, који највише „пријају“ готово свим врстама меса су рузмарин и бијели лук.                          

Прије печења месо извадити из фрижидера минимум један или два сата раније. Важно је да одстоји на собној температури, јер ће тако бити мекше након печења. Нагла промјена температуре из хладног у јако топло може довести до тога да печење буде суво и тврдо.

Идеална температура за печење меса зависи од врсте меса. Прије печења је потребно загријати рерну, па тако масније месо, као што је јагњетина,  требало би да се пече на нижим температурама, од 160 до 170 °Ц. За ову врсту меса постоји једно правило, колико килограма је парче меса толико сати треба да се пече. За свињско или прасеће месо препорука је да се комад меса такође пече на тихој ватри и то највише на 175 °Ц од три до четири сата. На самом крају неких десетак минута пећи на 220°Ц  како би се створила хрскава корица. Појавом уређаја за споро кување, месо може да се термички обради у овом апарату, а да се при крају запече неких двадесетак минута у пећници како би добило лијепу златну боју и хрскаву површину.           

Како да печење буде сочно? Препорука је да се телеће месо пече у великом плеху где се дода мало воде и  разно поврћем (црвени лук, шаргарепа, коријен од целера и  першуна). Током печења од меса и поврћа ствара се ароматични сок који је идеалан за прелив. На сваких 20 минута пожељно је прелити печење са овим соком  или ако је могуће окренути га како би месо било што сочније. Уколико то није могуће радити онда је најбоље печење пећи обмотано са алуминијумском фолијом или поклопити, а десетке минута пред крај печења скинути поклопац или фолију да се створи лијепа златна корица.

Да би за празничну трапезу припремили савршено печење у Домаћој месари можете наћи месо високог квалитета, јер је сваки комад прошао строгу контролу. У AROMA и CITY маркетима и CONTO дисконтима, запаковано или на мјеру, у квалитету меса нема разлике.

Домаћа месара – здраво, свјеже, сигурно!

ПР Текст

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here