ДР МАРИЋ: ОДРЕЂЕНИ ПРИОРИТЕТИ, ИМАМО ПЛАН ЗА ИЗЛАЗАК ИНСТИТУТА ИЗ ТЕШКОГ ПОЛОЖАЈА

Фото: архива РТХН/др Саво Марић

Излазак из кризе, задржавање и оснаживање кадра и ријешавање дуга који Институт има према Југобанци Београд у стечају, приоритети су новог вршиоца дужности извршног директора ове установе др Сава Марића.

На нову функцију Марић је ступио  данас. Премда је, како истиче, ово можда и најтежа ситуација у којој се Институт налази, као дугогодишњи функционер Новске листе желио је да помогне овој, за град, важној установи. 

Од кад сам у Новској листи уназад осам година увјек када се говорило о Институту, ми смо  жељели да  помогнемо да се ријеше проблеми који  нису мали.  У овој ситуацији која је најтежа по Институт можда у историји и када нам је понуђено да нешто урадимо, било би неозбиљно да нисам то прихватио лично. Мислим да је овај проблем изнад мене и Новске листе и града. Веома је важно да неко преузме одговорност. Ако то не буде ишло мени у неком периоду, нека покуша неко други, али надам се да ћу успјети да учиним оно због чега сам и дошао, казао је Марић.

У Институту су људи који су веома школовани и спремни да професионално одраде посао. У последње вријеме евидентан је одлив кадрова и први задатак,  како истиче,  биће да то спријечи.

Морамо мотивисати људе да остану. У априлу очекујемо Норвежане,  Холанђане и Швеђане и битно је да медицински тачно одговоримо, не само због ове групе која долази већ да пошаљу поруку коју су слали страни пацијенти и клијенти Института. Промоцију морамо да дигнемо на већи ниво. Ковид 19 погодио је и много јаче земље и институције, него што су Црна Гора и Институт Игало. Морамо се суочавати и са тим проблемима. Имамо план како ћемо то да ријешимо, казао је нови руководилац Института.

Др Марић наводи да два или три млада доктора завршавају специјализацију физикалне медицине и враћају се да раде.

-То је важно јер, уз сво поштовање старијих колега, морамо оснажити кадар.

Проблем који је евидентан у последњих пар мјесеци је кредит према Југобанци Београд у стечају, који је сада достигао, према његовим сазнањима, износ од девет милиона еура.

Агенција која посредује нас је контактирала да до краја године обавимо разговор. Мислим да смо на путу да рјешимо тај проблем, али не бих сада детаљније. Након разговара биће више ријечи о томе, казао је др Марић.

У Институту је тренутно 260 пацијената. Како је казао, као и сваке године на кратко ће затворити врата од 24. децембра до почетка фебруара, када опет очекују пуне капацитете.

-Имамо пацијенте из Либије који нису смјештени у Институту, а одмах по отварању, почетком фебруара, опет ћемо имати попуњене капацитете. Извјесно је да долази по група пацијената из Норвешке, Холандије и Шведске. Ми ћемо, и док установа буде затворена, радити како би средили и реновирали одређене дијелове и били спремни да примимо пацијенте, казао је др Марић.

У договору са Владом, на рехабилитацији ће бити и постковид пацијенти.

-Планирамо за  њих простор у Првој фази, такође у фебруару и марту, али о томе тек слиједи договор са Министарством здравља и Фондом. И то ће бити значајна финансијска ињекција за Институт у овом тренутку. У разговору са др Делић, која је била вршилац дужности, знам да су остварени контакти ка министарствима и Влади. Постоји жеља да помогну Институту да се проблеми рјеше и да ова установа изађе из кризе, закључаје Марић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here