ЦДПР: ОБРОК ЗА ОБОЉЕЛЕ ОД НАЈТЕЖЕ БОЛЕСТИ

Међународни дан борбе против рака обиљежава се у четвртак, 4. фебруара. Према подацима Свјетске здравствене, научни докази показују да се трећина смрти од свих врста рака може спријечити, док се једна трећина може излијечити кроз рану дијагнозу и адекватно лијечење.

У Црној Гори, преко 2.000 особа сваке године оболи од рака, док њих близу 1.500 изгуби борбу са овом опаком болешћу. Најчешће врсте рака код мушкараца су рак плућа, рак простате и рак дебелог цријева, док су код жена најчешћи рак дојке, затим рак дебелог цријева и рак плућа који је на трећем мјесту.

У свијету преко 15 милиона људи годишње оболи, а преко 9 милиона људи умре од рака. Наредних десет година до 2030. године очекује се нажалост да ће тај број порасти на око 30 милиона обољелих и 17 милиона смртних исхода уколико се настави непромијењеним трендом.

Најчешћи узроци смрти из ове скупине болести у свијету су карциноми плућа, желуца, јетре, дебелог цријева и дојке. Око 30% свих смрти због малигних болести настаје због 5 главних ризика: конзумирања дуванских производа, прекомјерне тјелесне тежине, недовољног уноса воћа и поврћа, недостатка физичке активности и прекомјерне употребе алкохола.

Сама зависност о дувану одговорна је за једну петину свих смрти због малигних болести, као и преко 90% свих смрти због карцинома плућа.

Око 20% малигних обољења узроковано је вирусним инфекцијама (вируси хепатитиса Б и Ц, хумани папилома вирус).

Највећа смртност (око 70%) од малигних обољења биљежи се у економски неразвијеним друштвима.

Поводом обиљежавања овог значајног датума, Црногорско друштво за борбу против рака (ЦДПР) у сарадњи са хуманистом Жарком Вучинићем – популарни „Кувар Жарко”, организује оброк за обољеле од рака.

Како је саопштено из ЦДПР-а, овим симболичним гестом желе обољелим од најтеже болести показати подршку и солидарност, али и широј јавности указати на значај подршке обољелим и њиховим фамилијама.

Обољели од рака, којима је оброк потребан и желе да га добију, потребно је да се јаве на број телефона ЦДПР-а 069/530-666 у понедјељак или уторак (1 или 2. фебруар) од 10 до 14 сати, како би били предвиђени, а оброк за њих припремљен благовремено.

Сваке се године 4. фебруара обиљежава Свјетски дан борбе против рака као јединствена иницијатива за борбу против ове глобалне епидемије и његов циљ је усмјерен на четири основне тачке: промоција здравог начина живота, омогућавање раног откривања болести, постизање доступног лијечења за све и побољшање квалитета живота обољелим.

Тема обиљежавања Свјетског дана борбе против рака 2019. – 2021. године „I am and I will (Јесам и хоћу)” наглашава да свако може дати допринос и предузети конкретне акције у циљу смањења утицаја рака на себе, своје најближе, заједницу као и глобално.

Свјетска здравствена организација (СЗО) покренула је кампању заједно са Међународном унијом за борбу против рака са циљем предузимња ефикаснијих мјера у борби против рака, подизањем свијести о малигним обољењима, промоцијама могућих начина превенције, дијагностицирања и лијечења, као и повећањем квалитета живота обољелих. Симболично обиљежавање овог дана подржава прије свега позитиван и активан приступ у борби против ове опаке болести.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here