KINESKI EKSPERTI: POSJETA ŠERMAN TIJENĐINU DOLAZI USRED TENZIJA IZMEĐU SAD-A I KINE

RTHN u saradnji sa globalnom kineskom medijskom kućom CCTV News Content Co., Ltd realizuje serijal video zapisa i priča iz NR Kine.

Šest mjeseci nakon što je američki predsjednik Džo Bajden preuzeo dužnost, američka zamjenica državnog sekretara Vendi Šerman boravila je u nedelju u posjeti Kini, a razgovori sa kineskim domaćinima odvijali su se u sjevernom gradu Tijenđinu. Ovo je drugi lični zvanični sastanak visokih predstavnika dvaju zemalja ove godine nakon sastanka visokih zvaničnika na Aljasci u martu.

Ministarstvo inostranih poslova Kine saopštilo je da je sastanak predložila američka strana. Sije Feng, zamjenik ministra inostranih poslova Kine, koji je takođe zadužen za kinesko-američke odnose, razgovaraće sa Šerman tokom njene dvodnevne posjete. Kineski ministar spoljnih poslova i državni savetnik Vang Ji, sastaće se sa američkim izaslanikom, navodi Ministarstvo inostranih poslova.

Da Vei, pomoćnik dekana Univerziteta za međunarodne odnose u Pekingu, rekao je da su izvještaji nekih zapadnih medija koji dovode u pitanje protokol o prijemu „besmislena spekulacija“ i tvrdio je da je izbor obalskog grada Tijenđina umjesto glavnog grada kao mjesta sastanka u skladu sa mjerama za spriječavanje pandemije.

„Posljednjih mjeseci nismo imali strane zvaničnike u posjeti Pekingu zbog kontrole Kovida 19 – rekao je Da Vei za CGTN.

Rekao je i da je američki specijalni predsjednički izaslanik za klimu Džon Keri, takođe otišao u drugi grad, Šangaj, kada je ranije ove godine posjetio Kinu i tamo se sastao sa kineskim zvaničnicima.

Kina je posljednja zemlja inostrane turneje Šerman, koja ju je već odvela u Japan, Južnu Koreju i Mongoliju.

Atmosfera između Kine i SAD-a ostaje napeta uoči posjete. SAD su optužile Kinu za sajber napade i sankcionisale sedam kineskih zvaničnika po pitanjima vezanim za Hongkong. Kina je najavila da će nametnuti sankcije prema nekoliko američkih pojedinaca i entiteta u znak odmazde.

Američki zvanični opis posjete zamjenice državnog sekretara Kini samo je podgrijao tenzije. U saopštenju za medije u srijedu, Ned Prajs, portparol američkog Stejt departmenta, rekao je da su sastanci dio tekućih napora SAD „da se održe iskrene razmjene sa zvaničnicima Narodne Republike Kine (NRK) radi unapređenja američkih interesa i vrijednosti i da se odgovorno upravlja odnosom“. Šerman će nastaviti da razgovara sa Kinom „iz pozicije snage“, dodao je Prajs.

Kao odgovor na to, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Džao Liđijen oštro je ocijenio izjavu SAD-a kao arogantnu i prepotentnu.

„Kina će nastaviti da iznosi svoje principe i stav u bilateralnim vezama i čvrsto braniti suverenitet, bezbjednost i razvojne interese“, kazao je Džao.

Uprkos isprekidanim odnosima, stručnjaci su naglasili značaj sastanka licem u lice. Džu Feng, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Nanđing, rekao je da je najveći izazov sa kojim se SAD i Kina suočavaju obnova povjerenja i poštovanja. Usred rivalstva, takođe je potrebna i očekuje se saradnja između dvije sile, u rasponu od klimatskih promena do regionalne bezbjednosti i stabilnosti. Međutim, da bi se bilateralne veze konačno vratile na pravi put, Džu je rekao da ključno pitanje leži u tome šta SAD postavljaju za osnovne principe upravljanja svojim odnosom sa Kinom.

„Na primjer, trebalo bi da prestanu da iritiraju Kinu zbog jedne kineske politike i da zaustave svoje intervencije u kineskim unutrašnjim poslovima, kao što su Hongkong i Sinđijang“, dodao je Džu.

Govoreći o trgovinskom ratu između Kine i SAD-a, stručnjaci su rekli da su trgovinski rat i pandemija Kovida 19 poslali Kinu i SAD. Bilateralni odnosi su padali i vraćanje samopouzdanja nije lako. Ali barem lični sastanci mogu biti dobar početak za rješavanje zabrinutosti i stabilizaciju bilateralnih veza.

Pripremila: Vang Ping

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here