ХСФ НА СМОТРИ ПОСВЕЋЕНОЈ ЗАГОРУ

Док увелико теку припреме за 15. Херцегновски стрип фестивал (ХСФ) који ће се на више локација у нашем граду одржати од 03. до 08. септембра, екипа ХСФ-а наставља са промоцијом Херцег Новог као регионалног и европског центра стрипа и на другим дестинацијама и у различитим медијима.

На познатом италијанском фестивалу „Рандеву пријатеља Загора“ који ће се због епидемиолошких мјера у Италији ове године одржати у онлајн формату, учествоваће и Јован Суботић представник нашег ХСФ-а. „Рандеву“ је престижна смотра писаца, цртача, уредника, издавача и љубитеља овог стрип јунака која се сваке године дешава на Сардинији у организацији Културне Асоцијације „Загорови пријатељи“. Специфична је и позната по томе што се дешава на локацији која подсјећа на дарквудску шуму у којој је у потпуности реконструисана колиба „Духа са секиром“ и остала сценографија. Како то ове године неће бити могуће, организатори су одлучили да у онлајн формату италијанској публици припреме атрактивна гостовања најзначајнијих аутора Загора, те најважнијих регионалних актера повезаних са овим стрип јунаком.

Тако ће 15. јуна, првог дана наведене манифестације, на Фејсбук Лајв (facebook live) платформи, у термину од 20:30, љубитељи Загора моћи да испрате панел дискусију на којој ће учествовати Бане Керац, једини цртач редовне серије Загора који долази са Балкана, Душан Младеновић, уредник издавачке куће Весели Четвртак, те организатори два најпрестижнија фестивала стрипа, Даријо Антуновић из макарског МАФЕСТ-а и Јован Суботић из нашег ХСФ-а. Гостима ће се придружити и заштитно лице оба Фестивала, легендарни Walter Venturi.

„Ово је сјајна прилика да Херцег Нови и наш Фестивал представимо великом броју италијанских љубитеља стрипа и фанова Загора. ХСФ је изузетно познат међу цртачима и сценаристима стрипова у Италији, али ћемо на овај начин доћи и до оних који тај стрип конзумирају и који су у ствари циљна група фестивала као што је ХСФ и туристичких дестинација као што је Херцег Нови“, казао је Суботић.

Подсјетимо да се ове године обиљежава 60 година од првог појављивања Загора на италијанским киосцима те да се за Херцегновски стрип фестивал спремају атрактивни програми који ће обиљежити овај значајан јубилеј. Овог љета, у склопу редовне серије, Загор ће се наћи и у европској авантури у којој ће се као протагонисти појавити и ликови нацртани по самим организаторима Херцегновског стрип фестивала Николи Ћурчину, Небојши Мандићу и Јовану Суботићу, али и по многим редовним посјетиоцима и специјалним гостима ХСФ-а.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here