Од данас забрана употребе пластичних кеса

Foto: Ilustracija Pixabay

Сходно Закону о управљању отпадом, од данас је у Црној Гори забрањена употреба пластичних кеса и пластике за једнократну употребу. За непоштовање Закона предвиђене су новчане казне од 1.000 до 40.000 еура.

Законом који је ступио на снагу 20. априла, забрањено је стављање на тржиште производе од оксоразградиве пластике и пластичних производа за једнократну употребу – штапића за уши (осим оних који су намијењени и употребљавају се у медицинске сврхе за узимање бриса), прибора за јело (виљушке, ножеви, кашике, штапићи за јело), тањира, сламки, штапиће за мијешање пића, штапића намијењених причвршћивању на балоне и за њихово придржавање, посуда за храну израђених од експандираног полистирена, односно посуде као што су кутије, с поклопцем или без њега, које се употребљавају за држање хране.

Забрањена је употреба посуда и чаша за напитке израђених од експандираног полистирена, укључујући њихове чепове и поклопце, флаша за пиће запремине до три литра које су произведене од полиетилен-терефталата као главног састојка.

За непоштовање Закона предвиђене су новчане казне од 1.000 до 20.000 еура за правно лице ако ставља у употребу лагане пластичне кесе на продајном мјесту робе или производа и ако за лагане пластичне кесе за ношење дебљине зида од 50 и више микрона не плаћа накнаду.

Новчаном казном од 1.000 до 40.000 еура казниће се за прекршај правно лице ако, између осталог, ставља на тржиште производе од оксоразградиве пластике и пластичне производе за једнократну употребу, „ПЕТ флаше“, пластичне производе за једнократну употребу, а не укључи се у организовани система преузимања, сакупљања и обраде отпадне амбалаже.

У односу на забрану употребе пластичних кеса, надзор на тржишту спроводиће тржишни инспектори, за које су дефинисана и посебна овлашћења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here