Уведено физичко – техничко обезбјеђење у свим објектима хитне медицинске помоћи у Црној Гори

Завод за хитну медицинску помоћ Црне Горе уз подршку Министарства здравља, Фонда за здравствено осигурање и Управе полиције увео је систем физичко – техничког обезбјеђења објеката хитне медицинске помоћи на нивоу државе.

Министар здравља др Војислав Шимун поручио је на представљању пројекта да је ефикасна заштита медицинских радника неопходна јер свједочимо све већем броју напада на љекаре и остало медицинско особље.

-Почетак овог пројекта је изванредан одговор на дату ситуацију. Забрињавајући су подаци о броју напада на медицинске раднике. У протеклих шест мјесеци 11 посто медицинских радника је било изложено физичком нападу, а  преко 70 посто њих некој врсти вербалног насиља. Морам напоменути да је Влада Црне Горе на мој предлог усвојила информацију о потреби измјена и допуна Кривичног законика Црне Горе којим ће се препознати посебно кривично дјело напада на медицинско особље. Све су то нужне активности које ће нам помоћи да заштитимо наше здравствене раднике, истакао је министар.

Директор Управе полиције Зоран Брђанин пројекат обезбјеђења објеката хитне помоћи види као успјешан производ заједничког рада државних институција и приватног сектора.

-Сматрам да је ово прави примјер како све структуре нашег друштва укључујући и приватни сектор  и институције као што су Управа полиције, Министарство здравља, Завод за хитну медицинску помоћ заједно функционишу. Ово ће значајно повећати лично-имовинску сигурност медицинских радника, такође и заштиту имовине. Сматрамо да ће се на овај начин превенирати значајан број случајева. Овакав систем и нама олакшава јер ће наши људи бити припремљени, знаће шта их очекује када долазе на лице мјеста, а имаћемо и већ обезбијеђен доказни материјал, поручио је Брђанин.

Директор Завода за хитну медицинску помоћ Прим. Мр Сци. Др мед. Вук Никовић наглашава да овакав систем заштите до сада није постојао у јавном здравственом систему Црне Горе.

-Мислим да ће ово уродити плодом и као добар примјер институционалне сарадње на подизању безбједности и здравствених радника али, наглашавам, и пацијената јер је пацијент свакако на првом мјесту. Не смијемо дозволити да унутар здравствених установа имамо насиље које више нити желимо нити можемо толерисати, истакао је Никовић.

Систем физичко – техничког обезбјеђења објеката хитне помоћи функционише по принципу да запослени у случају физичког напада лица које користи услуге хитне медицинске помоћи или када лице посједује неко оружје или оруђе подесно за наношење тјелесних повреда притисне исте тастер који се налази на одређеној локацији у сваком објекту ХМП. Притиском на исте тастер алармира се мониторинг систем видео надзора у агенцији за обезбјеђење лица и имовине која даље врши процјену увидом у видео камере јединице. Након тога контактира се запослени у јединици на посебан број. Служба обезбјеђења након разговора у случају потребе позива полицију која долази на лице мјеста.

Укупна средства за имплементацију пројекта износе 8.000 еура за опрему, што је из сопствених средстава обезбиједио Завод за хитну медицинску помоћ Црне Горе.  Мониторинг врши фирма за обезбјеђење лица и имовине. За пружање услуга 24-часовног истеманг истема техничке заштите објекта као и услуга и праћења алармног система мјесечна претплата износи 2.640 еура са ПДВ-ом за све јединице Завода за хитну медицинску помоћ. Мјесечну претплату ће у првих шест мјесеци обезбјеђивати Фонд за здравствено осигурање, након чега ће пројекат бити финансиран из буџетских средстава.

Пилот пројекат служи за стварање услова за несметан рад запослених и сигуран медицински третман пацијената који долазе у јединице Завода за хитну медицинску помоћ Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here