Роман Милице Шћепановић „Колијевка и друге приче“- прожимање фикције и стварности

У Кући нобеловца Ива Адрића одржана је промоција књиге „Колијевка и друге приче“  ауторке Милице Шћепановић из Подгорице. Књига се састоји од шест прича кроз које се прожимају фикција и стварност.

– У сваком књижевном дјелу се то прожима и преплиће. Тешко је и одредити границу јер свако од нас види стварност на свој начин, поготову писац који има један одређени проседе којим приступа да одради одређену причу која га је инспирисала.  Мора онда имати ту доста свога што ће додати јер само кроз себе и можемо гопворити о било чему, било ком догађају или јунаку, каже Шћепановић.

Ауторка је, на промоцији, истакла да је главни стуб у књизи дијете.

-Колијевка као симбол дјетета, као нови живот, као симбол који подаримо свијету, али, али да ли је тај свијет увјек праведан према том дјетету то је питање које постављају многе од ових прича.

 

Како је промоција одржана у Кући нобеловца Ива Андрића, Шћепановић истиче посебност мјеста, гдје је представила своју књигу.

-То је за мене толико узбуђење и баш сам и мала ону позиотивну трему прије него што је све почело, једна велика част и привилегија бити на најкултурнијој адреси у Херцег Новом, то је иначе град који су многи писци и многи умјетници бирали као мјесто боравка некада трајно, некада повремено, па ево и ја да дам неки свој допринос јер сам скромно све чешће у Херцег Новом. Овдје имам пуно пријатеља. Нека нова пријатељства се граде, прије свега велика љубав и велико пријатељство према овом граду, каже Шћепановић.

Доктор француске књижености, преводилац и професор из Херцег Новог Милош Аврамовић, који је такође говорио на промоцији, истакао је да ова збирка, по његовом мисљењу, фасцинатна.

-У шест различитих прича збирке „Колијевка и друге приче”, већином дефилују женски ликови који су јаки и који су за живота претрпјели неку бол, али се са њом стоички носе. Та нит која повезује тих шест ликова, пет женских и један мушки лик. Сви су повезани иако су живјели у различитим временима и периодима у колашинском крају, пошто одатле долази сама ауторка. Та нит ме је највише фасцијнирала и дјеца. У самом наслову збирке имамо ријеч колијевка која асоцира на дијете, дијете је главни стуб. Као што је Достојевски рекао “Онај ко се замјери дјеци, тешко њему” и то је једна од порука Милицине књиге. Прича коју бих издвојио је “Маја сеста по млијеку” у којој је главна јунакиња дијете, касније жена која је одрасла у Дјечијем дому у Бијелој, која је, према Милициним коментарима заиста постојала и њена судбина је њу инспирисала и то је та нека веза између Колашина и Херцег Новог и то је мој фаворит у читавој збирци, каже Аврамовић.

Организатор промоције је Јавна установа културе Херцег Фест у сарадњи са Кућом нобеловца Ива Андрића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here