У сусрет јесењој кампањи одржан семинар ”Вакцинација против хуманог папилома вируса у Црној Гори“

Институт за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗЦГ) је 24. септембра 2024. године уз подршку Црногорског комитета за међународну сарадњу студената медицине (МоМСИЦ), а поводом обиљежавања двије године од почетка ХПВ вакцинације у Црној Гори организовао семинар на тему: ”Вакцинација против хуманог папилома вируса у Црној Гори“.

Семинар је примарно био намијењен педијатрима, педијатријским сестрама, гинеколозима, гинеколошким сестрама, епидемиолозима, санитарним техничарима, здравствено – санитарним инжењерима, изабраним докторима за одрасле, медицинским сестрама/техничарима других профила и студентима Медицинског факултета. Семинар је био изузетно добро посјећен, присуствовало је око 200 учесника.

 

 

Семинар је отворио проф. др Драган Лаушевић (ИЈЗЦГ), а учешће као предавачи узели су: прим. др Весна Чолаковић – Поповић, проф. др Милош Марковић, Медицински факултет Универзитета у Београду, др Мирјана Штрбац, Институт за јавно здравље Војводине и др Милко Јоксимовић (ИЈЗЦГ).

Кључне поруке које су истакнуте током семинара биле су:

  • ХПВ вакцина пружа дуготрајну заштиту и примјењује се дуже од 17 година. Дистрибуирано је преко 500 милиона доза у преко 130 држава свијета.
  • У Црној Гори се примјењује искључиво деветовалентна вакцина (ХПВ9, генеричког назива Gardasil9®)која пружа најширу заштиту од доступних ХПВ вакцина и штити од типова 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 и
  • Вакцинацијом против ХПВ-а се смањује ризик од оболијевања: рака грлића материце, рака ануса, рака вагине, рака вулве, рака усне дупље и ждријела и рака пениса.
  • Поред превенције малигних обољења овом вакцинацијом се превенирају и гениталне брадавице (кондиломи).
  • Сва испитивања до сада су показала да је заштита коју ХПВ вакцина пружа дуготрајна и да се за сада није указала потреба за додатним дозама.
  • ХПВ вакцина је скупа вакцина, државни систем здравства за сада у потпуности покрива трошкове вакцинације.

 

 

Институт за јавно здравље заједно са домовима здравља од наступајућег викенда покреће јесењу кампању вакцинације против ХПВ инфекција. Фокус кампање ће бити на вакцинацији дјевојчица и дјечака узраста од 9 до 14 и 15 до 18 година и мањим дијелом на вакцинацији дјевојака и младића узраста од 19 до 26 година. Кампања ће укључити промоцију путем друштвених мрежа (на званичним страницама ИЈЗЦГ), путем мас медија. Поред вакцинације у редовним терминима, иста ће бити организована и током дана викенда у већини општина.

 

Више информације и едукативног садржаја о Програму ХПВ вакцинације у Црној Гори можете пронаћи на: https://www.ijzcg.me/hpv

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here