Хуркан Ајвазоглу и Ана Васић вечерас на Данима музике

На 41. Данима музике наступиће вечерас флаутиста Хуркан Ајвазоглу и пијанисткиња Ана Васић, професорица у Музичкој школи ХН. Концерт ће бити одржан у Сали Музичке школе од 21.30 часова, а на програму су дјела Хендла, Пуланка, Кејџа, Фореа,

Хуркан Ајвазоглу  о музици и свирању флауте учио је од свог оца Исмаила. Након тако темељног образовања, 1976. је прошао аудицију Државног оперског оркестра „Државне опере и балета Анкаре”. Упоредо са припремом програма за дует флаута и харфа за ТРТ Анкара Радио наступао је као солиста са Камерним оркестром Анкаре. Радио је у Државној опери и балету као водећи соло флаутиста. Студирао на Универзитету за музику и театар у Минхену у класи професора Хермана Клемејера, наставио и мастер студије у класи Др Јохена Гартнера.

Добио је диплому „мајстора флаутисте” минхенског Ричард Штраус конзерваторијума 1992.

Свирао је на турнејама кроз Италију, Грчку, Румунију, Бугарску, Француску, Холандију, Чешку, Мађарску, Азербејџан, Русију, Мексико и још многе друге европске земље, концертирајући са оркестрима или уз клавирску пратњу. Предаје флауту и камерну музику на Конзерваторијуму у Измиру.

Ана Васић стекла је основно музичко образовање у ОМШ ,,Петар Коњовић” у Београду, у класи професорке Александре Бајлер. У СМШ ,,Јосип Славенски” у Београду завршила је клавир, као и одсјек за музичку теорију и рану музику, инструмент ренесансна харфа. Основне и мастер академске студије клавира завршила је на ФМУ у Београду, у класи професорке Тијане Хумо. У току школовања усавршавала се код истакнутих пијаниста и професора, наступала је на бројним концертима, као солиста и у камерним саставима, често сарађује са Београдском

филхармонијом, као хонорарни музичар, а ангажована је и у позоришној представи ,,Пу спас за све нас” Јелене Пузић, са којом је наступала широм земље и иностранства. Са својим клавирским дуом, нашла се на компилацији нове клавирске музике композитора из Србије ,,Клавирско небо” (2018, 2019) издавачке куће Поп Депресија. Радила је и музику за краткометражне анимиране филмове ,,У плавом кључу” (2017) и ,,Стварање– Први космос” (2022) Јелене Бешир, са којом и даље сарађује. Ради као наставник клавира у Музичкој школи у Херцег Новом, као и у Музичкој школи ,,Вида Матјан” у Котору.

Покровитељи Дана музике су Општина Херцег Нови и Министарство културе и медија Црне Горе, извршни продуцент ЈУК Херцег фест, а традиционални спонзори су Туристичка организација ХН, хотел Сaн ризорт, Институт „Др Симо Милошевић“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here