На Савини похрањени посмртни остаци Власте Игњатовића

Foto: kosmagazin.com

Урна са посмртним остацима новинара Властимира Власте Игњатовића положена је јуче на гробљу код цркве Светог Саве на Савини у Херцег Новом. Тиме је испуњена Властина посљедња жеља да почива поред оца Борислава и сестре Јелисавете у породичној гробници Игњатовића на Савини коју је бескрајно волио. Полагању урне присуствовала је породица покојног Власте Игњатовића и његови пријатељи из Херцег Новог.

Подсјећамо, Властимир Власта Игњатовић умро је 23. децембра 2022. у 89. години у Београду. Игњатовић је био истакнути новинар  – доајен спрског спортског новинарста, посебно кошарке и тениса.

Игњатовић је дио свог пензионерског живота проводио и у Херцег Новом. Извјештавао је са највећих кошаркашких такмичења и тениских турнира широм планете, испратио је генерације најбољих кошаркашица и кошаркаша бивше земље. Био је специјалиста за женску кошарку. Пратио је репрезентацију бивше Југославије на европским и свјетским првенствима. Новинарством се бавио од 1959. године. Био је дио екипе Спорта из златних времена, листа када је тираж достизао и 300.000 примјерака. Тада је важило ако “Спорт“ није нешто објавио – то као да се није догодило.

Осим кошарке, пратио је и тенис. Био је пријатељ са Моником Селеш коју је више пута посјетио у њеном дому у САД-а, а објавио је и књигу о њеној фантастичној каријери.

Игњатовић је посебно волио Херцег Нови. Наслиједио је љубав оца Боривоја за нашим градом, у којем је Боривој послије Добоја радио као познати и цијењени адвокат.

Памте се Властине репортаже о кошаркашком клубу Херцег Нови, сестрама Дабовић, тренеру Милану Дабовић, о аутомобилисти Веску Прлаиновићу, звјездашу па затим партизановцу Васу Марићу и друге репортаже. Игњатовић је писао готово о свим познатим спортистима Херцег Новог у Спорту, Спортском журналу, Кош магазину, Асу. Писао је и за Илустровану политику и Треће око.

Потекао је из угледне београдске грађанске породице, био је човјек академских манира, широко образован, говорио је стране језике, одрастао на београдским Теразијама, а старост дочекао на Црвеном крсту и у Херцег Новом. Недавно је постхумно добио награду за животно дјело од Удружења спортских новинара Србије, а овогодишњи жири спортских новинара Херцег Новог и Општине Херцег Нови у знак сјећања и захвалности за све што је урадио на афирмацији херцегноског спорта, одлучио је да постхумно додијели плакету за животно дијело нашем дугогодишњем суграђанину Властимиру Власти Игњатовићу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here