ЗЗЗЦГ: АНГАЖОВАЊЕ 560 НЕЗАПОСЛЕНИХ НА ПОЛА ГОДИНЕ

У циљу повећања запошљивости средњошколаца са своје евиденције, Завод за запошљавање Црне Горе реализоваће још два програма – „Оспособљавање за самосталан рад“ и „Оспособљавање за рад код послодавца“.


По одлуци Управног одбора, Завод ће закључити уговоре са 112 изабраних извођача и започети спровођење два програма, за 560 незапослених лица са евиденције Завода. За финансирање ових програма Управни одбор Завода одобрио је укупно 1 377 264 еура, односно 688 632 еура по програму, наведено је у саопштењу ЗЗЗЦГ.

Циљ ових програма је повећање запошљивости средњошколаца без радног искуства, односно оних чије је знање недовољно за одређене послове.

-Програм “Оспособљавање за самосталан рад” има за циљ повећање запошљивости и запослености 280 незапослених лица III и IV нивоа образовања, без радног искуства у подручју рада стечене квалификације нивоа образовања. Истовремено, други Програм “Оспособљавање за рад код послодавца” допринијеће повећању запошљивости и запослености 280 незапослених лица чија знања, вјештине и компетенције нису довољне за обављање послова на одређеним радним мјестима. Мјесечно учешће Завода у финансирању ових програма оспособљавања је 409,90 еура по учеснику програма, прецизирано је у саопштењу.

Наводе да програми бити реализовани у сарадњи са послодавцима који ће са незапосленим лицима укљученим у програм закључити уговоре о раду, у најкраћем трајању од шест мјесеци.

-Очекивања су да ће оба програма учесницима омогућити стицање знања, вјештина и компетенција потребних за самостално обављање послова у стеченом нивоу образовања, те да ће послодавци одређени број ангажованих лица задржати и по истеку програма, поручују из Завода за запошљавање Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here