Реализација пројекта Монтросе и даље неизвјесна

Макета пројекта

Иако је кувајтски инвеститор конзорцијум „Northstar“ и „Eques Capital Limited“, још у јулу најавио прекид изградње туристичког комплекса Монтросе на херцегновском дијелу Луштице, чија је вриједност првобитно била око 220 милиона еура, судбина овог пројекта и даље је неизвјесна.

У овај пројекат до сада је уложено преко 34 милиона еура, показује Информација Владе Црне Горе о активностима на реализацији приоритетних пројеката из области туризма за период од јануара до јуна прошле године.

Како је наведено у Информацији, коју је Влада усвојила на посљедњем засиједању, закупац је измирио закупнину за првих 10 година, у износу од 3,93 милиона еура и доставио чинидбену гаранцију, у износу од милион еура. На основу Анекса закљученог 1. фебруара 2018. године, извршена је замјена Чинидбене гаранције авансном закупнином, коју је Закупац у року уплатио, и то у износу од два милиона еура. Дио наведеног износа, односно 300.000,00 еура, опредијељено је Општини Херцег Нови, за потребе финансирања просторно-планске документације у вези са изградњом инфраструктурних објеката до локације.

У претходном извјештајном периоду, према подацима које је инвеститор доставио Влади, на пројекту је било ангажовано 120 радника, од којих су 40 домаћи, а 80 страни држављани. Агенција за инвестиције је у претходном периоду формирала Оперативни тим за праћење пројекта.

Инвеститор је припремио Идејно рјешење за канализациону мрежу херцегновског дијела полуострва Луштица и издати су урбанистичко технички услови.

Отворена је плажа Добреч у току љетње туристичке сезоне 2021. године, коју је посјетио знатно већи број туриста у односу на годину прије.

Ризорт „Ritz-Carlton Montenegro“ би требало да буде хотел од 300 јединица, мјешовитог модела пословања, са 120 хотелских јединица и 180 апартмана. Према ранијим најавама, прва фаза пројекта, у којој ће бити изграђен хотел, 113 апартмана и 13 вила, те четири ресторана, требало је да буде завршена на љето 2023. године. Како ће тећи реализација пројекта тек остаје да се види, с обзиром на то да је компанија „Northstar“ доставила Министарству финансија 22. јула прошле године допис којим обавјештавају Владу о раскиду уговора о дугорочном закупу земљишта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here