СТРАТЕШКИ ПРОЈЕКАТ ВЛАДЕ ИЗГРАДЊА ЈАДРАНСКО-ЈОНСКОГ АУТОПУТА

Изградња Јадранско-јонског аутопута је један од стратешких пројеката Владе Црне Горе која, по ријечима министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића, настоји да убрзаним корацима уђе у реализацију тог пројекта.
Министар Спајић састао се јуче са генералним менаџером Бектел-а (Bechtel), Ендрјуом Патерсоном поводом стратешке сарадње ове компаније са нашом земљом.
На састанку је договорено стратешко свеобухватно партнерство у развијању путне, жељезничке, авијацијске, лучке, пољопривредне, просвјетне и одбрамбене инфраструктуре.


-Студија и изградња Јадранско-јонског аутопута је први пројекат, као први примјер инфраструктуре изграђене по свим ЕУ и НАТО стандардима. У наредним седмицама, премијер Кривокапић и представници Бектел-а потписаће Меморандум о разумијевању којим ће започети формализација свих договора и специфицирати планиране инвестиције, најавио је министар Спајић.
Министарство финансија и социјалног старања ће управљати дијалогом кроз структурни и финансијски дио, док ће остала министарства водити пројекте из секторске перспективе.
Како је раније саопштено из Министарства капиталних инвестиција, према прелиминарним резултатима Студије оправданости за Јадранско-јонски коридор кроз Црну Гору и Албанију, просјечна процијењена вриједност реализације пројекта брзе саобраћајнице дуж Црногорског приморја је око 13,2 милиона еура по километру. Поручили су да пројекат брзе саобраћајнице дуж Црногорског приморја прије свега треба да растерети градска језгра и преусмјери саобраћајне токове ка обилазницама око појединих приморских градова.
– Положај трасе овог пројекта у дужини од око 110 км дефинише се просторно-планском документацијом од Дебелог бријега до Сукобина, а детаљно ће бити дефинисан кроз израду главних пројеката – казали раније из Министарства капиталних инвестиција.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here