Промовисана књига „Библијска 1941. година“, приређивача Горана Комара

Име публицисте, љекара по занимању, Горана Комара, дуго већ у Хецег Новом и Боки, односно у Херцеговини, представља поуздани ослонац хроничарима и истраживачима заборављених, „забрањених“ и непожељних докумената. Одавно смо престали бројати наслове књига које је написао или припремио. Једнa од њих представљенa је синоћ у Музеју Херцеговине у Требињу, а ријеч је о наслову „Библијска 1941. година“, објављеном у издању Књижевне задужбине „Кнез Мирослав Хумски“ из Требиња.

Ову збирку писама чини 16 извјештаја из Херцеговине, који су настали током Другог свјетског рата, а били су у посједу Епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија Јевтића.

Ова година је библијска по размјерама страдања народа у Херцеговини, истакао је приређивач књиге, Горан Комар.

-Сада већ давне 2017. године, у Манастиру Тврдош, блаженопочивши епископ Атанасије ми је показао ову архивску грађу, односно копије докумената из Архива Синода Српске православне цркве у Београду и изразио жељу да у једном тренутке буду објављене. Ово је изузетно вриједна грађа, а година 1941. је библијска по величини страдања Херцеговине и огромном страдању српског народа у Херцеговини. Парохијски свештеници су о тим догађајима свједочили, писали документа руком или на писаћој машини, слали Синоду Српске православне цркве, али уједно и оставили трајно свједочанство о једном тешком времену. У књизи имамо детаљне извјештаје и из Дубровника, Мостара и осталих мјеста, као и из села Херцеговине, који говоре о монструозним злочинима који су почињени на овим просторима“, рекао је на синоћњој промоцији историчар, доктор Горан Комар.

Јеромонах Теофил, настојатељ манастира Дужи, велики познавалац лика и дјела блаженопочившег епископа Атанасија, нагласио је да је ријеч о  дјелу од изузетног значаја и свједочанству тешког времена.

-Епископ Атанасије је често говорио: ‘Моје су димензије од Косова до Јадовна’. Био је велики мученикољубац. Све ране нашег народа њега су јако бољеле и до посљедњег тренутка свог живота, као велики теолог и патролог, писао је и говорио о страдању свог народа, порука је са промоиције јеромонаха Теофила.

Рукописе за штампу су припремили историчар Предраг Лозовић и публициста Горан Комар.

Књига “Библијска 1941. година” је објављена уз благослов Епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија.

Извор и фото: Trebinje live

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here