НА КРИЛИМА МАШТЕ ДО ДРЕВНЕ КИНЕ

Ученици и студенти чији су радови проглашени за најбоље на ликовном конкурсу „Кина као инспирација“, у организацији  Конфучијеве учионице која ради у оквиру Факултета за менаџмент Херцег Нови, награђени су на свечаности уприличеној синоћ у Дворани Парк.

На овогодишњи ликовни конкурс пристигла су 393 рада из Херцег Новог, Котора и Тивта, на тему географије, филозофије, кулинарства и историје једне од најстаријих цивилизација.

Захвалност и наду да ће сличне пројекте и у наредном периоду реализовати, исказала је декан Факултета за менаџмент доц. др Ирена Петрушић.

-У првој категорији су били основношколци од 1. до 6. разреда, друга категорија од 6. до 9. разреда и коначно средњошколци. Жири је одабрао по 20 радова које смо изложили, у прве двије категорије, а у трећој 10 радова средњошколаца, казала је декан Петрушић.

Награде је уручила Милена Ђукановић, директорица Института Конфучије, а потом подсјетила на активности овог института чије одјељење послује у оквиру Факултета за менаџмент.

-Имамо бројне стипендије за полазнике курсева. Истина, сада су током пандемије смањеног обима, али прије времена пандемије смо послали преко 100 ученика основних и средњих школа на љетњи камп. Тамо су боравили 15 дана и то су биле комплетне стипендије, а са тим ћемо наставити и у будућности. Такође, имамо и стипендије за студенте Факултета за менаџемент, казала је Ђукановић.

Из которске Гимназије на конкурсу је учестовало десетак ђака, од којих је четворо награђено.

-Дјеца су веома радо прихватила идеју и Кину као инспирацију. Добитници су бројних награда, што радује. Надамо се да ће и у будуће бити настављена сарадња између Факултета и Гимназије у Котору, казала је Славица Ступић, директорица Гимназије Котор.

Инспирације за ликовно стварање о Кини награђеним ученицима није недостајало. 

Лаура Билафер нам је открила да је сликала тигра јер је наредна кинеска година у знаку те животиње. Исти одабир је имала и Нера Франовић, јер како објашњава, воли да црта животиње. Мина Гргуревић открива да је бирала панду, бамбус око њега, шољу, лепезу и кинеску лампу јер је све то подсјећа на ову древну земљу и цивилизацију.

У фоајеу је изложено 56 радова ученика из три бокељска града од којих је девет награђено.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here