Мали салон херцегновских галерија посвећен стотом рођендану Воја Станића у Градској галерији

Војо Станић

Идеја да 12. Мали салон херцегновских галерија, основан на иницијативу из  Херцег феста, ове године буде посвећен рођендану нашег великана, црногорског сликара Воја Станића, уз изложбу „Слике су моје приче“, замишљену  као рођендански поклон-честиткa града – умјетнику одмах je добила снажну и широку подршку.

Услиједили су договори са Станићевим сином, нашим пијанистом и умјетничким фотографом Томом Станићем, са надлежнима из Секретаријата за културу, Градске галерије „Јосип Бепо Бенковић“, Галерије „Сју Рајдер“ власнице Љиљане Мариновић, затим некадашње галерије „Спинакер“  власнице Бубе Мрачевић, Кабинета предсједника Општине, са колекционарима…

Замисао и прича су временом „расле“ и сада је потврђено: Мали салон херцегновских галерија први пут ће бити „измјештен“ из изложбеног простора Дворане „Парк“ и организован у Градској галерији „Јосип Бепо Бенковић“. Умјесто, како је раније најављено, непосредно послије рођендана маестра Станића, у фебруару, изложба ће бити приређена у ударном термину, у августу.

Задовољан досадашњом сарадњом Тома Станић је обрадовао организаоре, а обрадоваће сигурно и публику обећањем да ће „широм отворити“ породичну колекцију. Размишља о могућности да буду изложене и Војове скулптуре, које јавности  нису често биле доступне. То ће поставци несумњиво дати на богатству и значају.

Ваља подсјетити да је једно Станићево дјело избор селектора Николе Марковића за овогодишњи Херцегновски зимски салон који нас чека 8. фебруара.

Из Општине информишу да ће по  већ неколико година устаљеном добром обичају  маестра Станића посјетити 3. фебруара на Шкверу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here