КАТИЋ ПОЗВАО МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА ДА ОБЕЗБИЈЕДИ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПРИВРЕДНИКЕ

Током протеклих десетак дана, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић одржао је више састанака са представницима предузетника, угоститеља и привредних лица погођених епидемиолошким мјерама, односно затварањем у циљу превенције ширења вируса Ковид19. Како су сви указали, генералне мјере, односно оне донесене на државном нивоу, као и посебне мјере за Херцег Нови од 24. фебруара, знатно су утицале на њихову ликвидност, а самим тим и на губитак радних мјеста.
Тим поводом, како је саопштено из локлане управе, предсједник Катић упутио је допис министру економског развоја, Јакову Милатовићу, и нагласио да је од изнимне важности што прије омогућити субвенције за предузетнике, власнике трговина обућом и одјећом, трговине непрехрамбених производа и пружања услуга, мале бутике, али и друге привреднике Херцег Новог чији су послови затворени, како не би дошло до гашења предузећа и додатног погоршања већ тешке економске ситуације наших суграђана.
Такође, данас је у Општини Херцег Нови одржан састанак са представницима угоститеља, на којем је разговарано о проблемима и тешкоћама у њиховом функционисању, са посебним освртом на најновије епидемиолошке мјере и посљедице по привреду које оне изазивају.
Предсједник Катић овим путем апелује на све јавне службе и инспекције, како локалне тако и државне, али и компаније попут ЦЕДИС-а и предузећа „Водовод и канализација“, да узму у обзир ситуацију у којој се привредници и угоститељи Херцег Новог налазе и принудне наплате по разним основама одложе за одређени период. То се превасходно односи на принудну наплату рачуна за струју и воду, таксе за приступне путеве и закупе угоститељских тераса. Општина Херцег Нови ће одгодити све принудне наплате за све погођене привреднике, потврдио је предсједник локалне самоуправе.
-Сада сви морамо показати висок ниво солидарности и разумијевања. Наши суграђани који се баве разним услужним дјелатностима, а приморани су затворити објекте због епидемиолошких мјера, доведени су у стање неизвјесности и немогућности да уредно измирују све своје обавезе. Прошла година је било изузетно тешка за комплетну привреду Херцег Новог, а нове мјере које прописују забрану рада угоститељским објектима додатно отежавају цјелокупну проблематику. Вријеме је да сви разумијемо сложеност ситуације у којој се налазимо, и економски и здравствено, поручио је предсједник Катић.
Он је апеловао и на закуподавце пословних простора да узму у обзир да је већина привредних грана у Херцег Новом тренутно искључена из економског система, те да са закупцима покушају наћи заједнички језик о ослобађању или одлагању плаћања закупа.
Угоститеље су на данашњем састанку представљали Будимир Булајић (Мек Будо), Жељко Пајовић (Коала/Бифе Београд) и Душан Петровић (Ал Посто Гиусто), који су овом приликом дошли у ужем саставу због поштовања епидемиолошких мјера, али су представљали много већи број предузетника и привредних лица у нашем граду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here