Из Института за јавно здравље позивају на имунизацију против великог кашља

Институт за јавно здравље Црне Горе

Из Института за јавно здравље због повећаног ризика од обољевања од великог кашља позвали су родитеље да доводе дјецу на вакцинацију у складу са календаром редовне имунизације. Родитељи који су до сада одлагали вакцинацију треба да што прије надокнаде пропуштене дозе и заштитите дјецу од опасних болести, нарочито оних које су већ присутне у Црној Гори, као што је велики кашаљ и оних које су нам све ближе као што су мале богиње, односно морбили.
Из Института за јавно здравље апелују на становнике Црне Горе, посебно на осјетљиве групе, да буду додатно пажљиви и примјењују опште мјере превенције како би смањили ризик за пренос великог кашља и грипа – чија је активност посебно изражена посљедњих седмица. Апел се посебно односи на лица код којих је ризик од развоја тежих форми болести већи.
Институт за јавно здравље Црне Горе је, од почетка новембра 2023. године закључно са 04.02.2024.г, регистровао 516 случајева оболијевања од пертусиса, односно, великог кашља. Код 431 обољелих је болест потврђена лабораторијским путем, док је код 85 особа пријављено оболијевање на основу развоја карактеристичних симптома болести након блиског контакта са обољелом особом.
Међу регистрованим случајевима (516), највећи удио обољелих је у узрасној групи 11-15 година (211), потом у узрасној групи 26-64 године (77), у узрасној групи 6-10 година (75), 16-20 година (67), 1-5 година (52), испод 1 године (14), преко 65 година (12) и у узрасној групи 21-25 година (8).
Највећи број случајева је откривен у Подгорици (374) и Даниловграду (30), потом у Беранама (23), Бару (19), Будви (11), Цетињу (10), Тивту (8), Бијелом Пољу (7), Херцег Новом (7), Никшићу (7), Котору (6), Зети (5), Мојковцу (3), Андријевици (2) и по један случај у Улцињу, Петњици и Пљевљима.
Од 516 регистрованих случајева, код 462 је од посљедње дозе вакцине са компонентом против пертусиса до оболијевања прошло пет или више година (када се због карактеристика ацелуларне вакцине не може очекивати постојање имунитета) или особе нису имунизоване, или не постоји доказ о имунизацији (углавном код особа старијих од 25 година).
Вакцинација против великог кашља, као и против свих осталих обољења која су у редовном календару (морбила,заушки, рубеле, хуманог папиллома вируса итд.) се континуирано спроводи у редовним терминима радним данима код изабраних љекара за дјецу. Код свих болести, а нарочито против великог кашља је изузетно важно да се вакцинација спроведе правовремено тј. да се у оваквој епидемиолошкој ситуацији прве три дозе вакцине приме у узрасту са два (прва доза), са три (друга доза) и са четири мјесеца (трећа доза).
Из Института за јавно здравље истичу да је велики кашаљ обољење код кога се нарочито тешки симптоми могу јавити код новорођенчади и непотпуно имунизоване одојчади (дјеце узраста испод једне године), код којих је ова болест неријетко животно угрожавајућа. Адолесценти, одрасли и имунизована дјеца најчешће имају блаже или атипичне симптоме великог кашља, иако се изражено обољење може јавити у свим узрасним групама посебно код оних код којих је од завршене вакцинације или ревакцинације прошло дуже од четири године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here