Херцег Нови шири мрежу пријатеља: Потписан Споразум о намјери за  будућу сарадњу са турском општином Јенишехир

Делегација општине Јенишехир – Мерсин на челу са градоначелником Абдулахом Озјигитом  боравила је јуче у радној посјети Општини Херцег Нови. На састанку са предсједником Општине Стеваном Катићем, предсједником Скупштине Иваном Отовићем и секретаром за туризам, економски развој и инвестиције Ненадом Витомировићем разговарано је о различитим могућностима сарадње између два града, посебно у области културе, туризма и спорта.

Херцег Нови његује везе са преко 50 градова пријатеља у свијету и увијек је спреман за нове облике сарадње, казао је предсједник Катић и додао да је циљ успостављања нових контаката само један – развој града и бољи услови за рад и живот грађана.

С обзиром на велики број сличности које два града имају, предсједник Катић је истакао да значајан потенцијал види на пољу културе, спорта, туризма, фестивала и карневалских свечаности које његује и Јенишехир, те позвао да већ наредном Празнику мимозе дођу карневалске групе из овог турског града.

Фото: Прес служба Општине Херцег Нови

Градоначелник Озјигит истакао је да је одушевљен љепотама Херцег Новог те да би размјена искустава и сарадња са Јенишехиром могла бити плодоносна јер су оба града приморска, један је лучки и трговачки, а други туристички центар, оба са богатим културним наслијеђем. Предложио је да сарадња у наредном периоду буде подигнута на виши ниво због чега је јуче потписан Споразум о разумијевању као предуслов за будуће јаче везе два града.

Обје стране сагласне су да је један од најбитнијих фактора функционисања локалних самоуправа у данашњем времену комуникација са другим културама и народима, како би се ширио круг пријатеља на свим странама свијета, те успоставио темељ за разумијевање и дугогодишњу сарадњу.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here