Европски дан борбе против трговине људима

Управа полиције поднијела је 14 кривичних пријава против 23 лица за извршено кривично дјело трговине људима, док је 11 лица добило статус жртава трговине људима кроз рад Тима Министарства унутрашњих послова за формалну идентификацију жртава трговине људима.

У структури идентификованих жртава трговине људима доминантно су лица млађа од 18 година, како женског тако и мушког пола, док се као облици екплоатације појављују сексуална, радна експлоатација, присилно просјачење, присила на вршење кривичних дјела, као и склапање недозвољеног брака.

Поводом 18. октобра – Европског дана борбе против трговине људима Министарство унутрашњих послова подсјећа јавност на опасности ове криминалне активности која доводи до тога да су људи широм свијета лишени могућности избора и изложени разним видовима експлоатације.

-Црна Гора је снажно опредијељена да одговори на бројне изазове савременог доба проузроковане миграцијама становништва које су повећале рањивост у односу на трговину људима. Такође, посвећена је сарадњи са  партнерима и досљедној примјени међународних стандарда у овој области у циљу  правовремене идентификације потенцијалних и жртава трговине људима и откривања и процесуирања починилаца, саопштено је из МУП-а.

Министарство унутрашњих послова подсјећа на број СОС телефона 11 66 66 путем којег се анонимно и бесплатно може  пријавити свака сумња на извршење неког од облика трговине људима и добити више информација о службама за помоћ, а грађани сумње на трговину људима могу пријавити и позивом на дежурни број Управе полиције 122.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here